Batuut koduaias: kuidas hüpata ohutult?

1455
Batuut koduaias

Suvehooajal on pea igasse majahoovi püstitatud batuut. Laste ja noorukite jaoks on batuut suurepärane nutiseadme aseaine, mis sunnib liigutama ja trenni tegema ilma, et seda pingutust nõudva tegevusena teadvustataks. Hüppamine on kasulik ka täiskasvanutele. Kuigi see esmapilgul füüsiliselt raskena ei tundu, võrdub 10 minutit batuudil hüppamist pooletunnise sörkjooksuga. 

Batuudil hüppamisega kaasneb ka erinevaid ohte, kus oskamatus või teadmatus võib kaasa tuua väiksemaid marrastusi või koguni suuremaid luumurde.

Ohutuse tagamiseks tuleb jälgida järgmisi reegleid: 

  • Kui sageli pole kombeks lugeda toodete kokkupanemise- ja ohutusjuhendeid, siis batuudi puhul on see kindlasti vajalik. Batuut tuleb kokku panna täpselt nii nagu juhendis kirjas. Kokkupanemise käigus tuleb jälgida, et kõik kinnituskohad saaksid korralikult polsterdatud ja ei jääks ühtegi teravat kohta.
  • Kindlasti ei tohi säästa raha turvavõrgult. See on soovitatav kõigile, aga lastega peredes peaks olema turvavõrk batuudil elementaarne. Batuudilt on väga lihtne alla kukkuda ja isegi kui batuut asub muruvaibal, võib kukkumine olla ohtlik.
  • Teine võimalus on kaevata batuudi jaoks aeda spetsiaalne õige suurusega süvis. Nii saab paigutada batuudi hüppamisala maapinnaga samale tasapinnale, mis välistab mahakukkumise võimaluse, samuti selle, et keegi ronib batuudi alla ja saab sel kombel viga.
  • Batuudil hüpatakse ühekaupa, mis välistab omavahel kokkupõrkamise.
  • Keegi ei tohi kunagi pugeda batuudi alla, sellise teguviisi tõttu võivad saada viga nii batuudi all ronija kui ka batuudil hüppaja.
  • Batuudile ei tohi tuua mänguasju, millele peale hüpates võib haiget saada.
  • Hüpped, saltod ja trikid peavad olema ea- ja jõukohased ehk liiga suurt tükki kohe alustuseks pole tarvis ampsata ja end tsirkuseartistidega võrrelda.
  • Loomulikult tuleb lapsi hüppamise osas koolitada, päris väikestel kogu aeg silm peal hoida ning jälgida, millist eeskuju ise lastele annad.
Turvavõrk on vajalik ohutuse tagamiseks
Turvavõrk on vajalik ohutuse tagamiseks

Artiklis kirjeldatud tooted:
batuut