Millised on õhksoojuspumba eelised?

2063
Õhksoojuspump säästab küttekulusid

Enne õhksoojuspumba ostmist tasub enda jaoks kaardistada pumba plussid ja miinused, võrrelda erineva hinna ja kvaliteediga lahendusi ning vajadusel pidada nõu ka valdkonna eksperdiga.

Kui küttevaldkonnas üldse saab rääkida trendidest, siis õhksoojuspump on viimase kümnendi hitt. Selle põhjuseks on vastuvõetav hind, lihtne paigaldus ning märkimisväärne energiasääst.

Õhksoojuspump on kõige tõhusam kombineerituna mõne teise kütteliigiga. Näiteks ahiküttega majas hoiab õhksoojuspump pererahva äraolekul stabiilset temperatuuri ega lase toa temperatuuri liiga madalaks langeda. Kui ahju köetakse, siis lülitab pump ennast ise välja. Sellisel moel saab hoida majas sobiva ühtlase temperatuuri ja  küttekulud võimalikult madalad.

Õhksoojuspump on asjakohane ja säästlik lisavõimalus ka neis majades ja ridaelamuboksides, mida köetakse elektriga. Ühekordne investeering on mõõdukas ning igakuine kokkuhoid võrreldes elektriküttega on märgatav. Õhksoojuspump võiks olla kasutusel niiskete ja jahedate ilmadega ning elektriküte käredate külmakraadidega.

Kaardista ootused

Hindu vaadates on oluline uurida, kas hind sisaldab ainult toodet või ka paigaldust ja tootekoolitust. Kui õhksoojuspump ise paigaldada, siis reeglina garantii ei kehti. Koolitus on oluline, et osata seadet õigesti kasutada ja hooldada ning vältida rikkeid.

  • Õhutemperatuur

Erineva hinna ja kvaliteediga õhksoojuspumpadel on mitmeid erisusi. Soodsamad pumbad ei ole enamasti suutelised üksi maja soojaks kütma, kuid on lisakütteallikana ja sooja hoidjana väga tõhusad.  Kui maja kütmine õhksoojuspumbaga on oluline ka suurte külmakraadidega, tuleb tavaliselt rohkem investeerida.

Õhksoojuspumba ostul tuleb vaadata kasuteguri muutumist erinevate õhutemperatuuride juures. Mõned tooted on sobilikud vaid jaheda ilmaga kütmiseks, teised on efektiivsed ka 20-30 külmakraadi juures. Enne ostu sooritamist on soovituslik uurida, milline on seadme energiakulu erinevate välisõhu temperatuuride juures.

Õhksoojuspump_paigaldamine
  • Ruumi suurus ja soojustus

Teine kriteerium, mille alusel pumpa valida, on köetava ruumi suurus. Enamik toodetest on mõeldud kuni 100 ruutmeetri kütmiseks või jahutamiseks. Mitme siseosaga õhksoojuspumpadele saab osta täiendavalt 2 või 3 siseosa ehk õue paigaldatakse küll üks seade, kuid majja sisse saab panna erinevatesse tubadesse ja tasapindadele eraldi seadmed. Selline lahendus on mugav, sest ei sunni tubade uksi sooja saamiseks lahti hoidma.

Köetavate ruutmeetrite kõrval on oluline lähtuda ruumi kõrgusest, maja soojustusest ning klaaspindade soojapidavusest. Vähetähtis pole seegi, kas maja asub tuulepealsel väljal või linnas. Toote juures väljatoodud soovituslik ruutmeetrite maht lähtub keskmisest eluruumi kõrgusest, normaalsest soojustusest ja tavapärasest ümbritsevast keskkonnast. Näiteks pea olematu soojustusega suvilas peab pump kindlasti rohkem vaeva nägema ja seega võiks arvestada suurema ruutmeetrite arvuga.

  • Müra

Kõik õhksoojuspumbad tekitavad vähemal või suuremal määral häält. Kaasaegsed ja kallimad vähem, vanemad ja soodsamad rohkem. Tänapäevase õhksoojuspumba häält võib võrrelda külmkapi või akna tagant tuleva ühtlase mürafooniga, mis meid päevasel ajal toimetades enamasti ei häiri, aga öösel magamistoas hakkab siiski segama. Sel põhjusel ei soovitata panna õhksoojuspumba siseosa magamistuppa ega välisosa magamistoa välisseinale. Kui tegu on puitmajaga, siis on mõistlik paigaldada seade pigem maapinnale spetsiaalse raami külge.

Paigaldamine ja hooldus

Õhksoojuspump näib küll lihtsa tootena, kuid tegu on kütteseadmega, mille peab paigaldama litsentseeritud spetsialist. Kui ka seadme paigaldus on hinna sees, võib tekkida täiendavaid lisakulusid, näiteks mõnel puhul pole võimalik seadet paigaldada maapinnalt või rõdult ning tuleb tellida korvtõstuk.

Reeglina pakub paigaldaja ka koolitust, mis on oluline selleks, et seadet korrapäraselt ja õigesti hooldataks, see omakorda tagab vajadusel garantiiremondi. Enamik tootjaid pakuvad garantiid kaheks aastaks, aga on ka tootjaid, kelle toodete garantii ulatub 5 aastani.

Õhksoojuspumba eelised kütteperioodil

Kui sobilik seade on välja valitud ja nõuetekohaselt paigaldatud, siis tuleb seda aeg-ajalt puhastada ja hooldada. Enamasti saavad majaomanikud sellega ise hakkama, harvem on tarvis ka spetsialisti abi. Reeglina on pumbad siiski väga töökindlad ning nende eluiga on vähemalt 10 aastat.

PLUSSID:

  • ökonoomne ja säästlik küttelahendus;
  • mõõdukas ühekordne investeering;
  • sobib kütmiseks ja jahutamiseks;
  • sobib majja, suvilasse ning korterisse (viimasel puhul vajab ühistu kooskõlastust);
  • kuivatab niiskeid ruume ja puhastab õhku (kehtib osade toodete puhul);
  • ühildub nutiseadmega ning saab lülitada distantsilt tööle (valitud toodetel).

MIINUSED:

  • ainsa kütteallikana enamasti ebapiisav;
  • tekitab mõningast müra, seega pole soovitatav paigaldada magamistuppa;
  • põhjustab õhuliikumise ja kuivatab õhku;
  • seade ei tööta voolukatkestuse korral.

Artiklis kirjeldatud tooted:

õhksoojuspump
mitme siseosaga pumbad
kütteseadmed