Hooli oma tervisest: 10 tõhusat kodust treeningvahendit

2584
Treeni kodus

Treeningud ja kehaline aktiivsus on tervisliku eluviisi lahutamatu osa. Vähene liikumine suurendab ülekaalulisust, vähendab töövõimet ning soodustab vastuvõtlikkust haigustele. Heitlikud ilmad ja pime aeg vähendavad väljas liikumist ja füüsilist aktiivsust. Järgnevalt anname nõu, kuidas kodus tervisesporti harrastada. Enne koduste treeningseadmete soetamist tasub püstitada selged eesmärgid ning  läbi mõelda oma soovid ja võimalused võttes arvesse oma vanust, tervist, seniseid liikumisharjumusi ja kehakaalu. Kui koduse jõusaali jaoks eraldi tuba pole, siis tasuks valida treeningvahendid, mida on lihtne kokku panna ja voodi alla peita või mis on nii väikesed, et saab tõsta garderoobi või riidekappi.

1. Velotrenažöör

Velotrenažööril saavad ennekõike tööd reie-, sääre- ja tuharalihased.

Kui naudid rattasõitu, siis velotrenažöör on heaks alternatiiviks tubastes oludes. Olenevalt valitud tempost ja treeningprogrammist  sobib velol treenimine nii kaalu alandamiseks kui lihaste kasvatamiseks. Ennekõike saavad tööd reie-, sääre- ja tuharalihased. Maastikusõidu programm annab koormust ka ülakehalihastele. Rattasõitu saavad harrastada ka tugevalt ülekaalulised, kes liigeste koormatuse tõttu joosta ei tohi. Intervalltreening põletab tunniga umbes 600 kalorit ja sobib hästi neile, kes soovivad kaalu alandada.

2. Jooksulint

Sombusel ja libedal ajal asendab jooksulint õues jooksmist.

Jooksmine on rattasõidu kõrval teine eestlaste lemmik spordiharrastus. Sombusel ja libedal ajal asendab jooksulint õues jooksmist. Lisaks jooksmisele saab lindil ka tempokalt kõndida ja sel moel märkamatult trenni tehes õhtused uudised ja telesaated ära vaadata. Jooksuradadel on üldjuhul olemas kompuuter, millelt saab jälgida treeningu pikkust, raskusastet, kulutatud kaloreid ja südametööd. Jooksmine sobib üldfüüsise tugevdamiseks ja kaalu alandamiseks. Kuna peamiselt saab koormuse alakeha, tasuks võimalusel ülakehale näiteks hantlitega lisakoormust anda.

3. Sõudeergomeeter

Sõudeergomeeter aitab vormida lisaks kätele ja õlavöötmele ka kõhulihaseid.

Kui jooksulint paneb rõhu alakehale, siis sõudeergomeeter ülakehale. Seda treeningseadet saab kasutada nii südame töö tugevdamiseks kui kaalu alandamiseks, aga ennekõike siiski lihaste esiletoomiseks. Tegu on väga tõhusa jõutreeninguga, mis lisaks kätele ja õlavöötmele aitab vormida ka ilusaid kõhulihaseid. Sõudmisega on võimalik  arendada painduvust ja parandada võhma. Kuna sõudeergomeeter ei pane rõhku jalgadele, siis sobib see treening ka põlvevigastuse või liigse ülekaalu korral.

4. Crosstrainer

Elliptiline trenažöör ehk crosstrainer jaotab koormuse ühtlaselt kogu kehale.

Elliptiline trenažöör ehk kõnekeeles crosstrainer on treeningseade, mis jaotab koormuse ühtlaselt kogu kehale ega tee selle käigus liiga seljale ja liigestele. Crosstraineri abil on võimalik vabaneda nii ülekilodest, treenida erinevaid lihasgruppe kui toetada südame tööd. Kuna crosstrainer võimaldab mitmekesist treeningut ja ei pane põhiraskust jalgadele, siis sobib see vahend ka kogukamatele inimestele. Treenimine põletab umbes sama palju kaloreid kui sama pikk treening jooksurajal, aga trenn tundub füüsiliselt vähem koormav.

5. Treeningpink

Treeningpink on hea abivahend kõhu- ja seljalihaste vormimiseks.

Treeningpingil harjutusi tehes saad vormida kõhulihaseid, tugevdada seljalihaseid ning sõltuvalt pingist treenida ka kõiki teisi üla- ja alakeha lihaseid. Algaja trennitegija võiks alustada pingiharjutusi lisaraskusteta ning tuua need treeningusse aegamisi. Treeningpinke on erinevaid, aga kõige universaalsemaks on reguleeritavad pingid, mida saab panna täielikult horisontaalseks ning millel on võimalik muuta ka kaldenurka. Enamasti käivad need ka väikeseks kokku ja saab voodi alla lükata, seega võtab treeningpink suurte trenažööridega võrreldes vähem ruumi.

6. Hantlid, kangid ja sangpomm

Hantlid tugevdavad käte-, õla-, selja- ja rinnalihaseid.

Kui suurem trenažöör koju ei mahu, siis hantlid mahuvad kindlasti. Hantlitega treenimiseks on rohkelt harjutusi, mis tugevdavad käte-, õla-, selja- ja rinnalihaseid. Hantleid ostes tasub aga teada, et kerged hantlid on mõeldud aeroobsele treeningule tõhususe lisamiseks ja rasked hantlid lihaste kasvatamiseks. Kui ruumi ja jõudu on rohkem, siis kasuta ülakehatreeninguks kangi või sangpommi. Raskuste tõstmisega saab koormust kogu keha, kasvavad lihased ja paraneb koordinatsioon.

7. Võimlemispall

Võimlemispalli abil tugevdad selja-, kõhu- ja tuharalihaseid.

Võimlemispalli soovitatakse treenimiseks eelkõige neile, kel on erinevad selja- ja nimmepiirkonna valud. Lisaks lihase vormimisele parandab pallitrenn ka koordinatsiooni, painduvust ja rühti.

8. Kõhurull

Kõhurulliga treening annab koormuse kõhule ja vormib käelihaseid.

Kõhurulliga treenimine nõuab samuti osavust ning head tasakaalu, aga nagu nimigi ütleb, annab kõhurull korraliku koormuse kõhule. Lisaks parandab kõhurulliga treening vastupidavust ning vormib kätelihaseid.

9. Hularõngas

Hularõngas aitab vähendada talje ümbermõõtu ning tugevdada kõhu- ja seljalihaseid.

Alguses võib sellega treenimine tunduda pea võimatuna, sest hulatamine nõuab osavust, aga kui nipp käes, siis pakub hularõngas korralikku võhmatreeningut. Tööd saavad taljepiirkond ja puusad.

10. Aktiivsusmonitor

Aktiivsusmonitor jälgib kehalist aktiivsust ja aitab treeninguid hinnata.

Motivatsiooni huvides võiks treenijal olla ka aktiivsusmonitor, mis annab liikumise kohta tagasisidet. Aktiivsusmonitorid loevad kaloreid, annavad märku, kui on aeg trenni minna ja oskavad analüüsida treeningu raskusastet ja selle vastavust vanuse ning kehakaaluga. Seega aitab monitor enda elustiili ja treeninguid hinnata, motiveerib rohkem pingutama ning annab lootust, et käegalöömine pole kerge tulema.

Artiklis kirjeldatud tooted:

velotrenažöör
jooksulint
sõudeergomeeter
elliptiline trenažöör
hantlid
võimlemispall
fitness tarvikud
aktiivsusmonitor