Miks on kütteperioodil vaja õhuniisutajat?

2803
Õhuniisutaja

Kümned tuhanded Eesti inimesed elavad ja töötavad liigkuivas ruumis. See põhjustab tervet rida vaevuseid, mida ei osata tavaliselt probleemi tegeliku allikaga seostada. Ninakinnisus, pitsitav ja sügelev nahk ning ninaverejooks on tavalised kuiva õhu tekitatud sümptomid. Selgitame järgnevalt, milline õhk vajab niisutamist ja kuidas seda õigesti teha. Anname nõu, mida peaks silmas pidama õhuniisutaja ostmisel ja mis tüüpi õhuniisutaja valida.

Õhk on liiga kuiv paljudes elu- ja tööruumides, aga ennekõike on probleemsed vanemat tüüpi keskküttega kortermajad, mis on soojustatud ja vahetatud akendega, kuid kus puudub tänapäevane ventilatsioon. Mure on ka  kontorihoonete ja eramutega, kus pole tagatud head õhuvahetust. Uutes sundventilatsiooniga majades on õhukuivust harvem.  Õhku kuivatavad ka soojapuhurid ja elektriradiaatorid.

Nii nagu liiga niiske õhk, aitab ka liiga kuiv õhk nakkustel õhus kauem püsida. Inimese limaskestad hakkavad kuivama ja eriti halvasti tunnevad ennast sellistes ruumides allergikud. Ka vähesest õhuniiskusest tekkiv lendlev tolm teeb nii inimeste, loomade kui taimede elu kibedamaks.

Kuidas mõõta?

Liigsest õhukuivusest annab esmalt märku enesetunne. Kui näonahk jääb justkui kaks numbrit väiksemaks, nina on kinni ja hommikul ei tunne ennast väljapuhanuna, on suure tõenäosusega põhjus õhukuivuses. Samas saab õhuniiskust lihtsalt mõõta hürgomeetriga, mida müüakse eraldi väikeste seadmetena, aga leidub ka termomeetreid, millel on hügromeetri funktsioon. Optimaalne õhu niiskustase on 40-60 protsenti ja probleemiks on numbrid, mis jäävad sellest vahemikust märgatavalt väljapoole. Ka liigniiske õhk on ebatervislik ja sellele viitab näiteks kondensaat aknaklaasidel, tuppa tikkuv hallitus ja niiskuselõhn. Niiskusest põhjustatud hallitusseened võivad omakorda põhjustada astmat ja nahalööbeid. Liigniiskuse vastu on olemas müügil niiskusekogujad, aga Eestis on talvel probleemiks pigem õhu kuivus, mistõttu lähevad kaubaks rohkem õhuniisutajad.

Internetist leiab ka nippe, kuidas ilma vastava seadmeta õhu niiskustaset mõõta, aga tulemused võivad olla ebatäpsed. Küll annavad õhukuivusest märku näiteks toas lendlev tolm, pragunev puitpõrand, pruunide lehtedega toataimed ja isegi häälest ära läinud muusikariistad.

Mis niisutab õhku kõige tõhusamalt?

Nõukogude ajal lahendati õhukuivuse probleemi kortermajades tavaliselt nii, et radiaatorile asetati märg käterätik. Kindlasti kasutatakse seda meetodit mõnevõrra ka praegu, aga ühelt poolt annab see lühiajalise ja ebastabiilse leevenduse ning teisalt ei tohi paljudele tänapäevastele radiaatoritele märgasid esemeid kuivama panna.

Stabiilsema niisutuse tagavad õhuniisutajad, aga neid on väga erinevaid ja erinevas hinnaklassis. Targemad neist mõõdavad ise õhuniiskust ja doseerivad niiskust vastavalt vajadusele.

Õhuniisutajat ostes peaks lähtuma nii ruumi suurusest kui ootustest. Niisutajatel on erinev jõudlus ja mõni suudab rahuldada suure kontori õhuniiskuse vajadust, teine võib jääda hätta ka väikeses eluruumis. Uurida tuleks ka mürataseme kohta, sest lärmakad aparaadid ei sobi magamistuppa ega kontorisse, kus need segavad töötegemist. Õhuniisutajate seas leidub ka mitu ühes seadmeid, näiteks  osad õhuniisutajad puhastavad õhku ka allergeenidest, bakteritest ja viirustest. Viimased on soovitatavad allergikutele ja väikelastega peredele, aga neist on abi ka avatud kontorites. Mõistagi on sellised seadmed teistest kallimad.

Õhuniisutaja
Optimaalne õhu niiskustase on 40-60%

Erinevad tehnoloogiad

Üldjoontes on olemas kolme tüüpi õhuniisutajaid: ultrahelitehnoloogiaga, vee aurustajad keetmise abil ja ventileerijad. Ultrahelil õhuniisutid on kõige populaarsemad, sest pihustavad vee ultrahelisagedusel peeneks uduks ja kuna vesi eelsoojendatakse, siis kaasneb sellega ka antibakteriaalne mõju. Lisaks on ultrahelil töötav õhuniisuti enamasti nii madala müratasemega kui madala energiakuluga.

Osad õhuniisutajad on täiendavalt ultraviolettlambiga, mis puhastab õhku bakteritest ja steriliseerib õhuniisutit läbivat õhuvoogu. Ultraheli-tüüpi õhuniisutajatele heidetakse samas ette, et kuna õhku piserdatakse vees leiduvaid mineraale, võib see tekitada ruumis valget tolmu.

Lisaks kasutatud tehnoloogiale ja niisutusvõimsusele sõltub õhuniisutaja hind ka erinevatest lisafunktsioonidest, milleks võib olla sisseehitatud hügromeeter, äpiga ühendamise funktsioon, eeterlike õlide kasutamise võimalus.

Ka veepaagi suurus on oluline – suurem veepaak tagab, et õhku niisutatakse kogu öö või päeva vältel. Lisakulud kaasnevad filtritega, aga kui vee kvaliteet vastab normidele, ei vaja filtrid sagedast vahetamist. Kui niisutajat hooldada vastavalt juhendile, teha vajadusel katlakivieemaldust ning vahetada õigel ajal filtreid, töötab kvaliteetne masin palju aastaid, mistõttu tasub seadet hoolikalt valida, sest investeering tehakse pikaks perioodiks.

Artiklis kirjeldatud tooted:

Õhuniisutaja