Täiuslik juuksehooldus: nõuanded igale juuksetüübile

2424
Juuksehooldus

Kõik šampoonid pesevad küll juuksed puhtaks, kuid tegelikult on igal juuksetüübil erinevad vajadused. Õige juuksehooldus tagab elujõulised ja säravad juuksed ning kauem värskena püsiva soengu.

Enne hooldustoodete valimist tuleb kindlasti oma juuste hingeelu tundma õppida ja selgitada välja juuksetüüp. Järgnevalt oleme reastanud kuus peamist juuksetüüpi ja neile sobivad hooldussoovitused ja viimistlusvahendid.

Kuivad juuksed

Mõnedel inimestel on sünnipäraselt kuiv juus, kuid süüdlaseks on ka pidev värvimine, liigne sirgendaja, lokitangide ja fööni kasutamine. Niigi kuivadest juustest tõmbavad viimse elujõu välja ka päike, soolane merevesi ja basseinis ujumine. Janustele juustele sobivad spetsiaalselt kuivadele ja kahjustatud juustele mõeldud niisutavad šampoonid ja palsamid. Näiteks Rich Pure Luxury Intense Moisture sarja šampoon  ja palsam.

Kõrvetava päikese ja merevee eest on parimaks kaitseks juustesse jäetav hooldusvahend, mis pakub sügavat niisutust, sest seda ei loputata pead pestes välja. Kuivade juuste omanikud peaksid kindlasti vähendama ka fööni, sirgendaja ja lokitangide kasutamist. Kui aga pole võimalik nende seadmete kasutamisest hoiduda, siis tuleks juukseid kaitsta kuumakaitse vahendiga. Sõltuvalt kuumtöötlusest oleks hea valida vastava kuumakaitse tugevusega toode. Näiteks föönikuumuse eest kaitsmiseks piisavat kuumakaitsefaktorit sisaldavad tänapäeval juba paljud kvaliteetsed juustesse jäetavad hooldustooted. Kord nädalas võiks kuivadele juustele pakkuda tõelist niisutuskuuri sügavatoimelise palsami või maski näol. Samuti võib intensiivsema niisutuse saamiseks lisada igal pesukorral palsami hulka 1-2 tilka juuksehooldusõli.

Juuksehooldus kuivadele juustele
Kuivad juuksed vajavad spetsiaalselt kuivadele ja kahjustatud juustele mõeldud hooldusvahendeid.

Rasused juuksed

Kõikides tervetes juustes on teatav hulk rasu, kuid kui juuksed hoiavad juba tund pärast pesemist vastu pead ja tunduvad mustad, siis pead oma hooldustooted kindlasti üle vaatama. Rasuga võitlemiseks tuleb vältida ülimalt niisutavaid šampoone ja palsameid, mis muudavad niigi rasused juuksed veelgi rasusemaks. Samuti aitab peanaha niiskustasakaalu kontrolli alla saada see, kui peapesu ei võeta ette igal hommikul. Nimelt simuleerib peanaha masseerimine rasunäärmeid veelgi ning paneb nad energilisemalt rasu tootma. Kahe pesukorra vahele võiks jääda minimaalselt päev, ideaalis võiks peapesu võtta ette 2-3 korda nädalas. Kui sind vaevab vaid rasune peanahk, ent otsad on pigem normaalsed või isegi kuivad, siis vali pesemiseks rasustele juustele mõeldud šampoon ning kuivadele juustele loodud palsam. Samuti aitavad kuivade otste vastu erinevad juustesse jäetavad õlid ja seerumid, mida võib rasuste juuksejuurte korral kanda väikeses koguses ka vaid juukseotstele. Kahjuks kombineeritud juustele ühest reeglit ei ole ja siin tuleb ette võtta katsetamine erinevate hooldustoodetega. Rasuste juuksejuurte vastu aitab hädaolukordades võidelda kuivšampoon, näiteks Tigi Bed Head Oh Bee Hive, millel on juurevolüümi andev toime ja meeldivalt magus lõhn. Kuid kindlasti ei tohi kuivšampooni kasutades unustada, et tegemist ei ole juukseid hooldava šampooniga vaid kosmeetilise toimega viimistlusvahendiga, mille kasutamine peaks jääma siiski eriolukordadeks, mitte saama osaks igapäevasest ilurutiinist.

Juuksehooldus rasustele juustele
Rasuga võitlemiseks tuleb vältida ülimalt niisutavaid šampoone ja palsameid.

Õhukesed juuksed

Õhukesed juuksed tunduvad tihti elutud ja liibuvad varsti pärast soengusse sättimist vastu pead. Kuid õige lõikuse ja hooldustoodetega on võimalik ka selliste juuste puhul imesid teha. Täidlasemaks välimuseks ära lase juustel liialt pikaks kasvada ning eelista lihtsaid lõikuseid. Kindlasti eelista puhastavaid šampoone ning palsamit lisa vaid juuste otstesse, et vältida juuste raskeks muutumist. Šampooni puhastav toime avab juuksekarva pealmise soomuskihi, et eemaldada tõhusamalt mustuse ja rasu, palsam sisaldab aineid, mis selle taaskord sulevad ning juuksed muutuvad siledaks, läikivaks ning näevad välja tervemad ja elujõulisemad. Peadligi hoidvaid õhukesi juukseid aitavad tõsta volüümiandvad viimistlusvahendid, näiteks Alterna Bamboo Volume Sustainable Volume Spray.

Juuksehooldus õhukestele juustele
Peadligi hoidvaid õhukesi juukseid aitavad tõsta volüümiandvad viimistlusvahendid.

Paksud juuksed

Paksude juuste omanikel tuleb tihti võidelda sügeleva ja kõõmase peanahaga, sest neist juustest on raske hooldustooteid korralikult välja loputada. Kergemaks väljaloputuseks pese pead mitu korda järjest ning kasuta korraga väiksemat kogust šampooni, mis tuleks eelnevalt vahule ajada ja alles seejärel juustesse kanda. Nii väldid suure koguse šampooni kuhjumist ühte kohta, samuti hoiad kokku šampooni, sest eelnevalt vahustatuna jätkub sellest rohkem. Pesemiseks kasuta toasooja vett ning palsamit võiks kanda üksnes juuste otstesse. Aeg-ajalt tuleks aga palsamit kasutada juuste täies pikkuses, sest ka peanahk vajab niisutust. Niiskeid juukseid on keeruline kammida, eriti kui tegemist on raskesti kontrollitavate juustega. Seepärast soeta iluarsenali spetsiaalne pusahari, millest paljud on veekindlad, ei sikuta pusasid valusalt ega lõhu ka juukseid. Soovitame Tangle Teezer Aqua Splash juukseharja, mille kumer disain muudab juuksepusade eemaldamise kergeks ning ümarad ääred annavad võimaluse siledaks, takistuste vabaks harjamistulemuseks.

Juuksehooldus paksudele juustele
Pusahari muudab paksude juuste kammimise lihtsamaks.

Lokkis juuksed

Lokkis juuksed on volüümikad ja kaunilt vetruvad, kuid nende omanike suurimaks väljakutseks on kontrolli alla saada kahusus, kuivus ja sära puudumine. Kuna lokkis juuksed on oma struktuurilt väga kuivad, vajavad need niisutavaid hooldustooteid. Lokkis juukseid tuleks pesta kord või paar nädalas niisutava šampooni ja palsamiga. Et aga hoida lokid kaunilt välja joonistunud ja siidjad, on kasulik enda iluarsenali täiendada sügavniisutava palsami või maskiga, millega kord nädalas pikem hooldusprotseduur korraldada.

Ühtlaseks palsami jaotamiseks kasuta selle peale kandmiseks laiade harudega kammi. Loputama peaks lokke jahedama veega, sest viimane soodustab juuksekarva soomuskihi sulgumist ning muudab seeläbi juuksed siidisemaks. Kahususe vähendamiseks võiks fööni kasutamisest loobuda ja lasta kiharatel naturaalselt kuivada. Sirgendajat kasutades tuleks kasutusele võtta ka maksimaalse kuumakaitse faktoriga kaitsevahend, näiteks Rich Pure Luxury Protect & Shine Spray, millel on lisaks ka UV-kaitse ning mis silub juukse sarvkesta, vähendades nõnda kahu ja andes juustele kauni terve läike.

Juuksehooldus lokkis juustele
Lokkis juuksed on oma struktuurilt väga kuivad ja vajavad need niisutavaid hooldustooteid.

Sirged juuksed

Sirgete juuste omanikke kadestatakse kõige enam, sest need juuksed näevad alati läikivad ja terved välja. Seda naturaalse, peanahka niisutav rasu tõttu, mis jõuab ideaalselt juuste otsteni. Selliste juuste omanikud on hädas aga volüümipuuduse ja tihti ka liigse rasuga. Siin aitavad samad nipid kombineeritult, mis on välja toodud õhuskeste ja rasuste juuste puhul.

Kui sul on sirged juuksed, proovi pesukordade vahele jätta päev või kaks ning pesemiseks kasuta sulfaadivaba šampooni, mis aitab peanaha niiskustasakaalu korras hoida ja võimaldab juukseid harvemini pesta. Kui liigne rasueritus on aga probleemiks, tuleb pesta nii tihti kui vaja ja võimalikult keemiavaba šampooniga. Proovi näiteks Aesti turbašampooni ja palsamit. Kindlasti peaks vältima päris märgade juuste kammimist ja selle asemel võiks eelistada hoopis sõrmedega pusade eemaldamist.

Volüümi lisamiseks kuivata juukse juuri fööniga ja pihusta neisse seejärel pisut lakki, kergema tekstuuri loomiseks aga Joico Style & Finish Hair Shake juuksespreid.

Juuksehooldus sirgetele juustele
Sirgete juuste omanikud on sageli hädas volüümipuuduse ja liigse rasuga.

Kasulikud nipid:

  • Olenemata juuksetüübist, on regulaarselt juustesse jäetavate hooldus- ja viimistlusvahendite kasutamisel oluline ka aeg-ajalt sügavpuhastavat šampooni kasutada. Erinevalt tavalistest šampoonidest aitab see juustesse jäänud viimistlusvahendite jäägid korralikult välja pesta. Proovi näiteks Joico K-PAK Clarifying shampooni.
  • Kanna palsam rätikukuivadesse juustesse, nii ei lahustu palsam juustes olevas vees ning selle mõju on tugevam. Kui palsam juustes läbi kammida, pääseb see paremini iga üksiku juuksekarvani ning tulemuseks on taaskord intensiivsem palsami toime.
  • Eriliselt kosutavalt mõjub mistahes juuksetüübile kookosrasva mask, mille võib julgelt jätta pähe terveks päevaks või ööks ning seejärel tuleb juukseid pesta nagu tavaliselt šampooni ja palsamiga. Kookosrasv taastab ja niisutab juuksestruktuuri ja peanahka sügavuti ning soodustab juuksekasvu. Maskiks sobib ka toiduks kasutatav naturaalne kookosrasv või  Nurme kookosvõie juustele ja kehale.

Artiklis kirjeldatud tooted:

šampoonid
juuksehooldus
juuksemask
kuivšampoon
viimistlusvahendid
looduskosmeetika