Anname nõu: milline jalgratas valida?

5363
Jalgratta valimine

Jalgratas on keskkonnasõbralik sõiduvahend, mis kogub üha suuremat populaarsust linnatänavatel ja meelitab igal kevadel rohkelt inimesi sporti tegema ning väljas olemist nautima.

Jalgratta otsinguid alustades peaks esmalt mõtlema, milleks sõiduvahendit kõige sagedamini tarvis läheb ja kus sellega liigutakse. Kas ennekõike sõidetakse linnatänaval või kruusateel? Kas rattaga kulgetakse poodi või tehakse trenni? Kas tähtsam on kiirus või keerulise maastiku läbimine?

Jalgratas on keskkonnasõbralik sõiduvahend
Jalgrattaga sõitmine teeb tuju heaks

Linnaratas

Tööle ja poodi sõitmiseks ehk ühest punktist teise liiklemiseks on sobilikud linnarattad ja hübriidrattad. Nagu nimigi ütleb, on linnaratas disainitud kulgema asfaldil ehk linnatänavatel ning metsas ja külade vahelisel kruusateel võib sellega liikumine olla tülikas. Linnas töölesõiduks ja ummikutest möödumiseks on linnaratas tänuväärne liiklusvahend. Püstise istumisasendi tõttu on rattasõit mugav isegi siis kui seljas on kleit või viigipüksid. Tavaliselt on linnarattaga kaasas ka palju lisavarustust: tuled, pakiraam, rattajalg, ketikaitse, porilaud ja poekorv.

Jalgratas linnas liiklemiseks
Suvisel ajal on linnarattaga mugav tööle sõita

Hübriidratas

Kui sõidetakse pikki vahemaid ja liigutakse ka kruusateedel või metsas kändude vahel, siis sobib kõige paremini briidratas. Nimele kohaselt on tegu kõige universaalsema jalgratta tüübiga. See pole küll mõeldud sportimiseks, aga sobib sportlikule inimesele pikema teekonna läbimiseks. Samuti on hübriid erinevalt linnarattast sobilik pindamata teel ja metsarajal. Hübriidi iseloomustab käikude rohkus ning suuremad rattad, mis võimaldavad saavutada ka linna- ja maastikurattast suuremat kiirust.

Maastikuratas

Maastikuratas sobib nii lastele kui täiskasvanutele, kes hindavad sportlikku eluviisi ja sobivust erinevatele teeoludele. Maastikurattal on laiad mustriga rehvid, mis annavad eelise raskel rajal – porilompides, mäkketõusul ja kändude vahel. Lõivu maksab maastikuratas kiiruselt, millega see rattatüüp jääb kõigile teistele alla.

Mõistlik hind ja sobivus pea igasugusteks teeoludeks on peamised põhjused, miks maastikurattaid ostetakse Eestis kõige sagedamini.

Maanteeratas

Maanteeratas on kõige spetsiifilisem ja reeglina ka kõige kallim rattatüüp, mis on mõeldud eelkõige sportimiseks ja liikumiseks asfaldil. Erinevalt maastikurattast on maanteeratas kergem, kiirem ja dünaamilisem. Selle rehvid on kitsad ja siledad, mistõttu metsamaastikule sellega seiklema minna ei tasu.

Maanteeratas
Maanteeratas on mõeldud eelkõige sportimiseks

Mis mõjutab jalgratta hinda?

Hinnalised jalgrattad on mõeldud eelkõige võistlusspordiks. Perega looduses seiklemiseks või tööle sõiduks ei pruugi need sugugi sobida. Enamasti mõjutab ratta hinda ka brändi nimi, mis võib, aga ei pruugi olla kvaliteedigarantiiks. Küll tasub jälgida sama rattamargi erinevaid sõiduvahendeid, sest seal tähendab kõrgem hind ka tavaliselt paremaid komponente, mis annavad rattale juurde nii mugavust kui võimekust. Enamasti on ka soodsamad rattad komplekteeritud kvaliteetsetest ja vastupidavatest komponentidest ning erinevus kallimate analoogidega tuleb välja ainult rasketes tingimustes sõites.

Jalgratta sõiduomadustes ja mugavuses mängib suurt rolli selle raam, nii geomeetria kui ka materjalid. Õige raami suurus on väga tähtis nii laste kui  täiskasvanute jalgrataste puhul.

Laste jalgratas
Lapse jalgratas tuleb valida vastavalt lapse kasvule

Lapse jalgratas tuleb valida vastavalt lapse kasvule. Väike varu võib olla, aga suure varu puhul ei ulatu laps pedaale väntama. Kasvule mittevastavat ratast kasutada ei tohi, sest lisaks ebamugavusele on lapsel sellega ohtlik liigelda.

Eakale pereliikmele on parim valik kerge ja lihtne ratas. Liigne keerukus ja käikude rohkus ajab vanemad inimesed segadusse ning lisavidinate eest tehtud kulutus võib teha hoopis karuteene.

Olenemata valitud jalgrattast ei tohi unustada ka lisavarustust. Arvesta, et esi- ja tagatuli on kohustuslikud ning tagavad ohutuse. Täiskasvanutel pole küll kiivri kandmine seadusega ette nähtud, aga aitab siiski igasuguse kukkumise korral.

Õige hooldus pikendab jalgratta eluiga:

  • igal kevadel tuleb ratta pidurid ja käigud üle kontrollida.
  • on oluline jälgida, et rehvides olev rõhk oleks optimaalne. Kui rehvis on õhku liiga vähe, siis kulub see kiiremini, kui aga rehv üle pumbata, võib see kergesti puruneda.
  • jalgratta kett vajab regulaarset puhastamist ja õlitamist. Pesemiseks sobib kasvõi vana hambahari, aga õlitamiseks kasutada kindlasti spetsiaalset ketiõli.
  • aeg-ajalt on soovituslik viia ratas professionaalide kätte hooldusesse. Kui rattaga sõidetakse igapäevaselt, siis vajab ratas sagedasemat hooldust.
Jalgratta hooldus
Õige hooldus pikendab jalgratta eluiga
Artiklis kirjeldatud tooted:

Jalgrattad
Linnaratas
Hübriidratas
Maastikuratas