Kuidas aiamööbel talvepuhkuseks ette valmistada?

1088
Aiamööbel talvepuhkusele

Meid kogu suve teeninud aiamööbel vajab enne järgmist kevadet väljateenitud puhkust. Materjalist sõltumata ei ole soovituslik jätta aiamööblit meie kliimas sügiseks ja talveks ilma meelevalda. Ka ilmastikukindlad materjalid pole mõeldud aastaringselt õues hoidmiseks. Suurtes vahemikes temperatuurikõikumisi, sademeid ja tuult ei talu isegi tugev täispuit ja plastik, metallist ning teistest materjalidest rääkimata.

Mööbli talviseks hoiustamiseks sobib kõige paremini kuiv ja jahe hoiupaik. Ideaaltingimustes on selleks ventileeritud või tuulutatav kütteta ruum. Paraku vastavad meie panipaigad ja keldrid harva ideaaltingimustele, seega tasub ennekõike jälgida, et ruumis poleks liigset niiskust ja puitmööbli puhul ka kõrget temperatuuri. Liigniiskuses hakkab isegi õlitatud puit paisuma ja meelitab kahjureid ligi. Soojaks köetud ruumis hakkab puitmööbel kuivama ja sellesse võivad tekkida inetud praod. Kui ühtegi hoiustamiskohta ei leita ja mööbel jääb talveks õue, siis võiks kaitseks olla vähemalt ilmastikukindel koormakate.

Puitmööbel

Enne hoiustamist tuleks puidust aiamööbel põhjalikult puhastada. Puitmööbli omanikud arvavad mõnikord ekslikult, et mööblit võib õlitada ka hilissügisel ja nii elab mööbel talve paremini üle. Seda ei tohiks siiski teha, sest puit on sügisel niiskust täis ning õli jaoks ei ole seal enam kohta. Õlitamistööd tuleb teha kevadel või suve hakul, kuid näiteks samblikutõrjet võib teha ka sügisel.

Plastikmööbel

Plastikmööbel vajab enne hoiustamist eelkõige korralikku pesu. Kui tegu on lihtsa plastikmööbliga, siis võib seda pesta ka survepesuriga, aga plastikust punutisi võiks puhastada tavalise vooliku ja õrna harja abil. Plastikult on plekkide eemaldamine keeruline, seega tuleb mustus puhastada kohe pärast selle tekkimist ja kindlasti ei tohiks jätta plastiku pesemist kevadesse.

Metallmööbel

Metallist aiamööbli peamine mure on roostetamine, mida saab ennetada spetsiaalse kaitsevärviga. Kui mööbel on juba rooste läinud, siis tasub selle eemaldamine ja ülevärvimine jätta pigem kevadesse

Tekstiilid

Hooaja lõppedes tuleks padjad ja tekstiilid puhtaks pesta ja võimalusel õues tuule käes kuivatada. Hoiustamisel ei mängi temperatuur rolli, peaasi et ruum on kuiv.

Aiamööbli padjad ja tekstiilid