Kingiidee: kuldehted kõige kallimale

704
Kuldehted jõulukingiks

Kuldehted on kaunis ajatu kingitus. Tegemist on hinnaliste ja vastupidavate esemetega, mis kaunistavad kandjat õige hooldamise korral pikki aastaid ega lähe iial moest. Jagame nõuandeid ehete valimiseks ning toome välja mõned hooldusnipid, mis aitavad tagada kuldehtele pika eluea.

Kõrvarõngad, kaelakett või sõrmus

Kõrvarõngad on suurepärane kingitus naisele, kes neid kanda armastab. Suuruse ja stiili osas tasub siin suured üllatused ära jätta ja valida just midagi sellist, mis oma stiili poolest kandjale sobida võiks.

Sõrmust kinkides tuleb teada saada  kandja sõrmuse suurus ja millises sõrmes ehet kandma hakatakse. Kindluse mõttes oleks siin hea võtta üks olemasolev sõrmus ja lasta juveliiril mõõta. Sõrmuse kuju valides soovitame lähtuda sellest, mis saajal juba olemas on. Vääriskivid lisavad ehtele pidulikkust. Kivideta reljeefse disainiga ehe sobib kandmiseks nii igapäevaselt kui ka pidulikel hetkedel.

Kaelakette ei ole naistel tavaliselt mitmeid, kuid kindlasti on tegemist kingitusega, mis selle saajaga ideaalselt sobitudes jääb temaga pikaks ajaks. Kinkida võib nii kullast keti kui olemasoleva kaelaketi juurde kauni ripatsi.

Kuldkett on ajatu kingitus kõige kallimale

Kandja stiil

Õige kuldehte valikul mängib äärmiselt olulist rolli kandja stiil. Kas ehte tulevane omanik kannab pigem peenemaid sõrmuseid mitmekaupa sõrmes või eelistab ta üht silmapaistvat ehet nii kaelas kui sõrmes. Kas kandjale meeldivad vääriskividega kuldehted või ilma? Kas ehte saajal on pikaaegseid lemmikehteid, mida ta iial küljest ei võta? Kas kandja on pigem klassikalise stiili austaja või on tema garderoob värvide kohtumispaigaks ning liialt tagasihoidlik ehe jääks riiete varju? Igal inimesel on unikaalne stiil, mistõttu tuleb leida ehe, mis täiustaks kindla inimese personaalset stiili. Et kuldehte valik õnnestuks sajaprotsendiliselt, tuleks võimalusel kõik vihjed ja märgid üles täheldada ning vajadusel sõpradelt nõu küsida.

Ehte värvus ja koostis

Kui veel mõned aastad tagasi ütles kirjutamata reegel, et korraga sobib kanda samast metallist valmistatud ehteid, siis tänapäeval on inimesed ehete kombineerimisel loovamad. Ka erinevat tooni kulda saab omavahel kauni tulemuse saavutamiseks kombineerida. Kuldehete värvus oleneb selle koostises olevatest metallidest ning on tavaliselt saadaval kollase, roosaka ja valgena. Kollane kuld iseloomustab kõige paremini kulla naturaalset värvust. Valge kuld on alati segatud nikli või pallaadiumiga ning meenutab välimuselt pigem hõbedat, kuid on eredama läikega. Roosaka tooniga kuld saadakse aga vase lisamisel.

Ehte kullasisaldust näitab sellel olev markeering, mis võib olla märgitud karaadi või numbrilise märgina. Näiteks võib 14-karaadisel kuldehtel olla märk 585, mis näitab, et toode sisaldab 58,5 protsenti kulda. Mida suurema karaadiga ehe, seda rohkem on selles kulda. 14 karaati on üks kõige tavalisemaid väärtuseid, mis viitab igati kvaliteetsele ehtele.

Hooldusnippe kuldehete pikaks elueaks

  • Hoiustamine

Seistes kipub tolm kuldehetele kogunema ning eriti armastab tolm ehteid, millel on reljeefne pind. Seepärast on tähtis hoida ehteid kinnises karbis. Kõik ehted tuleks ka eraldi väikestesse karpidesse paigutada või soetada ehtekarp eraldavate seintega. Kui aga muud võimalust ei ole ja ehted tuleb ühte karpi panna, saab need üksteisest eraldada pehmeid kangajuppe kasutades. Nii on võimalik vältida olukorda, kus hinnalised ehted üksteise vastu hõõrdudes viga saavad. Kaelaketid võiks aga näiteks nagisse riputada, et need segamini ei läheks. Sõlme läinud keti lahti harutamisel on risk, et see võib purundeda.

  • Seep, kuum vesi ja kloor ohustavad ehteid

Seep ja kuum vesi võivad kuldehted tuhmiks muuta, mistõttu tuleb ka puhastusrituaale tihemini hakata läbi viima. Seepärast on oluline käia vannis, saunas ja duši all ilma eheteta. Soovitame panna need pesemise ajaks hoopis pehmele kangale või ehtekarpi ootama. Sama kehtib basseini ja mullivanni minekul, kus lisaks temperatuurile ohustab ehteid ka tugevatoimeline kloor.

Ehtekarp ehete hoiustamiseks
Eraldavate seintega ehtekarbis on hea ehteid hoiustada

Artiklis kirjeldatud tooted:

Ehted
Kõrvarõngad
Sõrmused
Kaelakett
Ehtekarp