Millest sõltub kosmeetika säilivusaeg?

1558
Kosmeetika säilitamine

Kosmeetika säilivusajast kinnipidamine on oluline, et meigitoodetel ja hooldusvahenditel oleks tagatud nende tõhusus ja ohutus tervisele. Mõnel kreemipurgil on peal “parim enne” kuupäev, teisel märgistus, et toode säilib avatult 12 või 36 kuud.  Kosmeetika säilivusaeg tekitab palju küsimusi ja seetõttu selgitan, millest sõltub kosmeetika kasutuskõlblikkuse aeg, kuidas pakenditel olevat märgistust tõlgendada ning mis juhtub aegunud kosmeetika kasutamisel.

Euroopa Liidu nõuete kohaselt peab kõigile ilutoodetele olema märgitud säilivuse aeg avamise järgselt. Konkreetse „parim enne“ kuupäevaga peavad olema märgistatud tooted, mis säilivad vähem kui 30 kuud.  Näiteks kehtib see nõue looduskosmeetika puhul, mis on lühikese säilivusajaga.

Kauem kui 30 kuud säilivatele toodetele on peale märgitud avatud kreemipurgi kujutis ja kuude arv, mis garanteerib tootele alates pakendi avamisest lubatud toime ja ohutu kasutamise. Kui ilu- või meigivahend on seisnud kinnises pakendis, siis see ei mõjuta säilivusaega. Pakendi avamisel toimub kokkupuude õhuga ning sellest hetkest hakkab toote säilivusaja arvestuse jälgimine.

Säilitusainete kasutamine kosmeetikas

Kõigis ilu- ja meigivahendites kasutatakse säilitusaineid, mõned neist on looduslikud, mõned keemilised, osad ohutud, teised mitte nii ohutud. Tõestatult ohtlike komponentidega tooteid ei tohi Euroopas müüa, kuid  näiteks otse Aasiast kosmeetikat tellides tasub koostisosasid põhjalikult uurida. Samas Euroopas ametlikult müügil olev Aasia kosmeetika on kontrollitud ja vastab nõuetele.

Soovitan enne toote tarbimist tutvuda koostisosadega ja kahtluse korral veenduda selle ohutuses.

Kosmeetikas kasutatavatest säilitusainetest on kõige enam kõneainet ja vaidlusi parabeenide üle. Parabeene kasutatakse kosmeetikas palju, kuna tegemist on odava ning pikka säilivust tagava komponendiga. Ühelt poolt ei peeta väikeses koguses parabeene ohtlikuks, teisalt on soovituslik neid vältida, kuna sünteetiliste ainete kuhjumisel organismis võivad need muutuda tervist kahjustavaks.

Looduslikest komponentidest kasutatakse säilitajatena kõige sagedamini alkoholi, eeterlikke õlisid ja E-vitamiini. Mida looduslikum on toode, seda lühem on reeglina säilivusaeg. Sageli on just seetõttu lühikese säilivusajaga tooted väiksemates pakendites ning päikesetundlikud tooted pakitud pruuni läbipaistmatusse purki või pudelisse.

Kosmeetika säilitamine - looduskosmeetika
Mida looduslikum on toode, seda lühem on säilivusaeg.

Riskid aegunud kosmeetika kasutamisel

Nii “parim enne” kuupäev kui avamisjärgne märgistus tähendavad seda, et selle aja jooksul tagab tootja ohutuse ja tõhususe. Kui toote lõhn ja konsistents ei ole muutunud ning nahk pole allergiline, siis võib ka pärast tähtaja möödumist olla toode kasutuskõlbulik, kuid sellega on seotud riskid. Kindlasti ei tasuks allergilise reaktsiooni testimiseks toodet kasutada õrnal näonahal, vaid proovida jalasäärtel või talla all.

Tähtaja järgne kasutamine tuleks otsustada vastavalt tootele suure ettevaatlikkusega. Aegunud jalakreemi kasutamisega ei kaasne nii suurt ohtu kui näiteks päikesekaitsevahenditega, mis ei pruugi omada täisväärtuslikku kaitset  kiirguse eest.  

Aegunud huulepulga kasutamine võib olla võrreldav hallitanud toidu söömisega ja tähtaja ületanud ripsmetušš võib silmi ärritada ning põhjustada põletikku.

Kosmeetika säilitamine - dekoratiivkosmeetika
Aegunud kosmeetika kasutamisega kaasnevad riskid.

Kosmeetika õige hoiustamine ja kasutamine

Kui ilutooteid ei säilitata ettenähtud tingimustel või kasutatakse valesti, siis võib lubatud omaduste mõju ja säilivusaeg lõppeda varem.

  • Jahe ja kuiv hoiuruum

    Tavaliselt on pakendile märgitud, et toodet tuleks säilitada jahedas ja kuivas kohas. Üldjuhul võib tooteid hoida tavalisel toatemperatuuril ~20°C, aga tuleks vältida radiaatori ja ahju lähedust ning otsest päikesevalgust. Kui on teada, et toodet tarvitatakse harva või on oodata toatemperatuuri tõusu tavapärasest kõrgemaks, siis sobib hoiustamiseks jahe külmkapp. Sügavkülm või viiele ja vähemale kraadile reguleeritud külmkapp pole kosmeetika hoiustamiseks sobilikud, sest paljude nahahoolduse toodete koostises on vett või õlisid ja mõlema puhul võib saada toote struktuur külmas rikutud.
  • Spaatel kreemi võtmiseks

    Kreemipurgist tuleks kreemi võtta võimalusel väikese pestud spaatliga, et sinna ei satuks sõrmedelt mikroobe, mis võivad kreemipurgis paljunema hakata. Kui spaatlit ei ole käepärast, siis tuleks kindlasti enne sõrmega kreemi võtmist käed ära pesta.

    Heaks lahenduseks on ka erinevad spreipudelid, mida on keeruline välispidiselt mõjutada.
  • Dekoratiivkosmeetika

    Dekoratiivkosmeetika puhul on tähtis, et seda kasutab ainult üks inimene. Huulepulkade, puudripintslite või meigišvammide jagamine vahetab ka mikroobe ja baktereid ning kui ühel inimesel on spetsiifilised nahaprobleemid, võib need endale saada ka teine. Samuti tasub tähelepanu pöörata pintslite ja švammide puhtusele ning neid iganädalaselt pesta.
  • Päikesekaitse

    Päikesekaitsevahendite säilivusaeg võib jääda lubatust lühemaks kui neid hoitakse rannas päikese käes või nädalate viisi kuumas autos. Kui toode on juba oma kaitsvad omadused kaotanud, siis pole ka hilisemast külmkapis hoiustamisest abi.
Kosmeetika säilitamine - päikesekaitse
Valesti hoiustatud või aegunud päikesekaitsekreem ei pruugi omada täisväärtuslikku kaitset kiirguse eest.

Artiklis kirjeldatud tooted:

Meigitooted
Looduskosmeetika
Dekoratiivksomeetika
Päikesekaitsevahendid