Kohvimasinate ja kohvi valmistusviiside võrdlus

2400
Kohvimasinate võrdlus

Kohvi valmistamiseks on mitmeid viise ja erineva tehnoloogiaga kohvimasinad pakuvad kiireid ja mugavaid lahendusi. Võrdleme erinevate valmistamisviiside plusse ja miinuseid ning selgitame välja, milliseks kujuneb ühe kohvitassi hind.

Keskmine Eesti inimene tarbib igal aastal 6 kilogrammi kohviube, kuid võrdlusena meie põhjanaabrid soomlased 12 kilogrammi ehk poole rohkem. Kohvi hind sõltub eelkõige valitud kohvioast, valmistamise viisist ja kohvi tarbimise sagedusest. Kui arvestada keskmise oa hinnaga, peaks üldjuhul kujunema kohvi omahinnaks 10–20 senti, erandiks on kohvikapslid ja -padjad, mille hind on enamasti 30 ja 50 sendi vahel.

Presskann

Presskannu hinnad jäävad üldjuhul vahemikku 5-50 eurot. Kallimad presskannud, mis on valmistatud metallist võivad kokkuvõttes kujuneda soodsamaks, kuna klaas on kerge purunema.

Presskannuga kohvi valmistamiseks tuleb kohvioad jahvatada või soetada jämeda jahvatusega kohvipuru, vesi keeta ja lasta seejärel jahtuda 90-95-kraadise temperatuurini ning alles siis kallata kohvipurule. See on oluline, kuna keev vesi tapab koheselt maitse. Kohv peaks tõmbama 4-5 minutit ja seejärel tuleks kohe presskannust välja kallata. Vastasel juhul muutub kohvi maitse kibedaks ja kofeiini tase tõuseb ebamõistlikult kõrgeks. Kuna kofeiinisisaldus sõltub kohvi ja vee kokkupuuteajast, ei ole presskannumeetod soovitatav neile, kes peaks kofeiiniga piiri pidama. Erinevalt levinud eksiarvamusest on kanges espressotassis vähem kofeiini kui presskannukohvis.

Presskann
Presskannus valmib kõrgeima kofeiinitasemega kohv.

Plussid:

  • soodne hind: presskann maksab 5-50 eurot ja võib toimida aastaid. Ühe kohvitassi hind on sõltuvalt valitud kohvist keskmiselt 10-20 senti
  • ei sea piiranguid valitud kohvi osas – võib valida juba jahvatatud kohvi või ise ube jahvatada
  • ei nõua hooldust ega tekita täiendavaid kulusid

Miinused:

  • aeganõudev valmistusviis (10-15 minutit)
  • nõuab vee temperatuuri ja kohvi tõmbamise aja jälgimist
  • valmistab kõrgeima kofeiinitasemega kohvi
  • klaasist kann võib lihtsalt puruneda

Filterkohvimasin

Üheksakümnendatel vallutasid filterkohvimasinad pea kõik Eestimaa kodud. Täna näeb neid meil harvem, aga näiteks Soomes on filterkohvimasin jätkuvalt kõige populaarsem kohvivalmistaja. Erinevalt presskannust kasutatakse filtrimasinas peeneks jahvatatud kohvipuru ja valmistusviis on mõnevõrra lihtsam. Kohv pannakse filtrisse, külm vesi vastavasse anumasse ja kuigi valmimise aeg on presskannuga enam-vähem sama, pole tarvis jälgida vee temperatuuri ega tõmbamise aega. Võrreldes presskannukohviga on filtrikohvis vähem kofeiini, mistõttu sobib see valmistusviis paremini inimestele, kel vererõhk normist kõrgem.

Filterkohvimasin
Soomes on filterkohvimasin kõige populaarsem kohvivalmistaja.

Plussid:

  • soodne valmistusviis: filtrimasin, mille eluiga on vähemalt 5 aastat, maksab vahemikus 20-100 eurot (on ka kallimaid, termoskannuga versioone). Sagedase kohvijooja jaoks peaks jääma tassi hind ka masina ja filtrite hinda arvestades 10-20 sendi vahele
  • lihtne ja vähe sekkumist vajav kohvi valmistamisviis
  • võimaldab valida erinevate kohvisortide vahel
  • sisaldab vähem kofeiini kui presskannukohv
  • nõuab tagasihoidlikku ja soodsat hooldust

Miinused:

  • kohvi valmistamine on aeganõudev (15 minutit)
  • kogus on piiratud kannu suurusega
  • masin nõuab sagedast katlakivihooldust
  • kui kohv jääb kannu seisma, siis langeb kvaliteet kiiresti

Vaakumiga kohvivalmistaja

Hetke üks popimaid kohvinautlemise viise on vaakumiga kohvivalmistaja gaasipõletiga, mille tervikkomplekt maksab 150 euro ringis. Kohv valmib klaasist anumas gaasipõletil, aga saadaval on ka elektrilisi vaakumkanne. Valmistamisel tõuseb vesi läbi klaastoru kannust üles kohvipuruga kolbi ja keeb 4 minutit, valmis kohv vajub alla kannu.
Erakordselt efektiivne kohvivalmistamise meetod eemaldab kõik lemmikkohvi väärisõlid maksimaalselt. Vaakumis kohvi valmistamisprotsess on täielikult suletud, nii et ükski aroom ei saa põgeneda. Lisaks sellele on kohvi valmistamise aeg ja temperatuur ideaalselt kalibreeritud, tagades täiusliku kohvi iga valmistamisega.

VIDEO: vaata, kuidas valmib kohv PEBO® kohvimasinas siit.

PEBO vaakumiga kohvivalmistaja
PEBO® kohvimasin lummab kirglikke kohvijoojaid pilkupüüdva valmimisprotsessiga.

Plussid:

  • maitsete paljusus, kõrge kvaliteet
  • kohvi valmistamiseks pole vaja elektrit, kohvi saab teha ka looduses
  • keskkonnasõbralik

Miinused:

  • valmistamine on aeganõudev (üle 15 minuti)
  • kogus on piiratud kannu suurusega

Kapsel- ja padjakohvimasin

Üha enam populaarsust koguvad kapselkohvimasinad ja padjakohvimasinad pakuvad kohvi kiirelt ja mugavalt, kuid kohvitassi hind kujuneb kõige kõrgemaks. Kapslimasin on küll reeglina tunduvalt odavam kui espressomasin, aga kapslite valik on piiratud ja nende hind kõrge. Seega saab nende kahe vahel otsustamisel enamasti peamiseks argumendiks päevas tehtavate kohvitasside arv – kui päevas juuakse vaid üks tass kohvi või masin soetatakse vaid külalistele kohvi serveerimiseks, on kapslimasin mõistlik valik. Kui tegu on aga kohvifännide perega, kerkib kapslikulu üsna kõrgeks ja tasub valida espressomasin. Samuti tuleb arvestada, et vaid üksikutel kapslimasinatel on piima vahustamise funktsioon ehk kui piimavaht on oluline, tuleb soetada lisaks piimavahustaja.

Kapselkohvimasin
Kapslimasin pakub kohvi kiirelt ja mugavalt, kuid kohvitassi hind kujuneb kõige kõrgemaks.

Plussid:

  • kohv valmib sõltuvalt masinast 1-3 minutiga
  • masina kasutamine on lihtne ja mugav
  • võimaldab valmistata täpselt nii palju tasse kui tarvis
  • kohvi kvaliteet on stabiilselt sama
  • masina puhastamine on lihtne

Miinused:

  • lisaks masina hinnale (50-200 eurot) tuleb arvestada, et kapslid ja padjad on ubadest kallimad ehk kohvitassi hinnaks kujuneb 30-50 senti
  • reeglina saab iga tootja masinas kasutada vaid kindlaid kapsleid/patju, mis paneb tarbija sundseisu ja piirab maitsevabadust
  • vaid üksikutel masinatel on piimavahustamise funktsioon

Espressomasin

Ube jahvatav ja piima vahustav espressomasin on enamiku kohvisõprade unistus. Espressomasinaid on saadaval küll erinevas hinnaklassis, aga päris soodsaks ei saa neist ühtegi pidada. Lisaks kaubamärgile mõjutab hinda eelkõige kohvi valmistamise kiirus, masina kasutusmugavus ning piimavahustamise süsteemi ehitus.

Espressomasinas valmib kohv ühe nupuvajutusega.

Plussid:

  • kohv valmib ühe nupuvajutusega ning sõltuvalt masinast 1-3 minutiga (esimene tass, järgmistega läheb alla minuti)
  • kuna kohvi saab valmistada meelepärastest ubadest, on kvaliteet ja hea maitse garanteeritud
  • suur jõudlus, kohvi saab valmistada ka suurele seltskonnale, valmib täpselt vajalik kohvitasside arv
  • kohvimasina eluiga võib regulaarse hoolduse puhul olla üle 10 aasta
  • enamasti on olemas ka piimavahustamise funktsioon

Miinused:

  • kohvimasina hind on kõrge (200-2000 eurot)
  • kohvimasin nõuab regulaarset hooldust (puhastust, katlakivieemaldust jne)
  • piimavahustamine on aeganõudev ja piimavahustamise süsteem nõuab igapäevast puhastamist