Mida peaksid teadma lehepuhuri eelistest ja õige mudeli valikust?

577
lehepuhur

Lehepuhur on tehnikaajastu inimese reha – mugav ja kiire töövahend, mida võib pidada õue tolmuimejaks.

Lehepuhurite valik on sama kirju kui sügis ise. Saadaval on erinevas hinnaklassis, erinevate mõõtmete ja funktsioonidega puhurid. Enne ostu tegemist tuleb mõelda, milleks ja kus puhurit kasutatakse ja teha sellest lähtuv otsus.

Lehepuhuriga säästad aega

Funktsionaalsuselt on kahte tüüpi puhureid – ühed, mis ainult puhuvad lehti ja teised, mis vajadusel puhuvad ja vajadusel imevad. Lehti imev masin purustab lehed ära ja kogumiskoti sisu saab otse komposti panna. Selle masina kasuks räägib ka see, et imejaga saab terrassilt või rõdult kätte ka liiva ja okkad. Oksi ega kive masinasse siiski tõmmata ei tasu, sest see lõhub kogumiskoti ja halvemal juhul ka masina.

Kogumiskotiga lehepuhur Bosch ALS-25

Suure koguse sügislehtede koristamiseks ei soovita imemise funktsiooni kasutada, vaid lehed tuleks ühte kohta kokku puhuda.  Kui aias on palju lehtpuid, kulub nende kokkuriisumiseks terve nädalavahetus, lehepuhuriga teeb sama töö ära mõne tunniga.

Lehepuhurit saab kasutada ka talvel kui on tegemist pehme ja koheva lumega, kuid ei tohi eeldada, et lehepuhur teeb talvel ära lumepuhuri töö.

Milline lehepuhur valida?

Elektriline lehepuhur

Kui tegu on väikese linnaaiaga, piisab enamasti soodsast elektrilisest lehepuhurist, mis on kerge, lihtsasti käivitatav ning vaikne. Elektrilise lehepuhuri miinusteks on juhtmega manööverdamisest tingitud ebamugavus ning väiksem võimsus.

Akutoitel lehepuhur

Elektrilise puhuri mugavamaks alternatiiviks on akutoitel puhur, mis sobib ka suuremasse aeda, sest juhe ei takista liikumist. Küll ei tasu ka sellelt puhurilt oodata väga suurt võimekust.

Bensiinimootoril lehepuhur

Suurde aeda, kus on palju lehtpuid, soovitame osta bensiinimootoril lehepuhuri. Enamasti on tegu kahetaktiliste masinatega, mis puhuvad kuni 0,5 kuupi sekundis ja mille pöörlemiskiirust saab muuta. Üksikud suuremad puhurid on ka neljataktilised, mis on mõeldud eriti suurelt maa-alalt lehtede kokkukogumiseks.

Kui raske on lehepuhur?

Sõltuvalt puhuri mootorist ja funktsionaalsusest on masinad väga erineva raskusega. Väiksemad puhurid kaaluvad 2 kilogrammi ringis, suuremad bensiinimootoril puhurid üle 10 kilo. Raskete puhurite puhul tasub eelistada kindlasti seljakotiga lahendust, sest kui raskus jaotub mugavalt kahele õlale, on töötegemine kergem.