Milline grill valida: Kamado grill, söegrill või gaasigrill?

5007
Milline grill valida?

Väärt grill on iga õnnestunud aiapeo peakangelaseks. Grillimine on hea võimalus tuua vaheldust köögis kokkamisele ning pakkuda rikkalikke maitseelamusi. Õige abilise äratundmiseks soovitame läbi mõelda oma vajadused ja anname sulle mõned juhtnöörid, millele tasuks uue grilli valimisel tähelepanu pöörata. Nii saad loodetavasti kiiresti selgeks, kas sinu majapidamisse sobib kõige paremini klassikaline söegrill, gaasigrill või funktsionaalne Kamado grill.

Grillid on saadaval väga erinevates suurustes ning valiku tegemisel tuleks lähtuda sellest, kas on plaanis korraldada suuremaid pidusid või grillitakse pigem väiksemale seltskonnale. Kuigi aktiivne grillimise hooaeg on suvel, saab vastupidavamaid grille proovile panna aastaringselt ning valmistada maitsvaid sööke ka keset talve. Valiku tegemist mõjutab kindlasti ka see, kas grill asetatakse püsivalt koduaeda või peaks olema kergesti transporditav. Ning loomulikult see, mida hinnatakse grillimise juures kõige enam – kas on oluline kiirus ja mugavus või protsessi nautimine.

Kõik eelnev annab indikatsiooni uue grilli võimalikust materjalivalikust, suurusest ning ka hinnatasemest.

Söegrillid

Kuigi söegrilli kasutamine on ajamahukam, õige temperatuuri saavutamine nõuab täpsust ja töövahendi puhastamine on aeganõudvam, armastavad kogenud grillimeistrid just söegrilli. Nimelt annab sütel küpsetamine lihale ainulaadse suitsuse meki. Lisaks saab puidulaastude lisamisega anda toidule veelgi rikkalikuma maitse.

Söegrillid on saadaval erinevas suuruses ja hinnaklassis. Söegrilli ostma hakates on oluline mõelda sellele, kui tihedad grillijad ollakse ja kui suur peaks töövahend olema. Hinnatasemelt sobivad soodsamad grillid neile, kes paar korda suve jooksul grillivad. Kindlasti tuleks arvestada, et odavamate ja õhemast materjalist grillide eluiga on lühem ja need võivad hakata kiiremini roostetama.

Söegrill annab ainulaadse suitsuse meki
Söegrill annab toidule ainulaadse suitsuse meki.

Kuppelgrillid on kerged ja sobivad hästi grillisõpradele, kes sõidavad palju ringi ning soovivad grilli transportida. Üldiselt kehtib kindel reegel: mida paksemast metallist on grill või grilli rest valmistatud, seda vastupidavama töövahendiga on tegemist. Pulbervärviga kaetud grillid on oluliselt lühema elueaga kui näiteks emaileeritud või roostevabad grillid.

Tulihingelised grillimeistrid võiksid aga investeerida korralikku töövahendisse, mis peab vastu mitmeid aastaid. Näiteks keraamilist grilli, mida kasutavad ka restoranikokad, saab kasutada igal aastaajal ning selles on ühendatud söegrilli, suitsuseadme ja ahju funktsioonid. Ehk siis pakub keraamiline grill lõputuid võimalusi toidu valmistamiseks.

Gaasigrillid

Gaasigrill on võrreldes söegrilliga lihtsam ja mugavam kasutada, sest vajab tööle panemiseks vaid gaasi ja nupule vajutamist. Lisaks kuumeneb see kiiresti, pakub ühtlast temperatuuri ning viimast on ka lihtne kontrollida. Gaasigrilli on mugav kasutada tuulise ilmaga ning kui seade on mitme põletiga, siis saab samaaegselt valmistada mitut rooga. Näiteks grillida kõrgemal temperatuuril liha, praadida keskmisel kuumusel kartuleid või hoida madalamal temperatuuril köögivilju soojas.

Gaasigrilli on mugav ja lihtne kasutada
Gaasigrilli on mugav ja lihtne kasutada.

Ka gaasigrilli puhul tuleks vaadata materjali, millest grill on valmistatud. Näiteks roostevabast terasest gaasigrillid on vastupidavamad, pulbervärviga grillitud grillikaaned seevastu võivad hakata kiiremini roostetama. Ka grillipõleti peaks olema roostevabast terasest, sest näiteks alumiiniumist põleti eluiga on tunduvalt lühem.

Kamado – hinnaline ja usaldusväärne grill pikkadeks aastateks

Kamado grill on keraamilise korpusega mitmekülgne abiline nii hobi- kui ka profikokale. Kamado on grill, suitsuseade ja ahi üheskoos. Tänu heale kuumuse säilitamise võimele, saab nendes grillides kõrge temperatuuri saavutada ja soovitud temperatuuri hõlpsasti õhuavade abil reguleerida.

Nordgarden Kamado keraamiline grill
Keraamiline grill on multifunktsionaalne tööriist kodukokale.

Kõrge temperatuur sobib steigi, burgerite ja vorstide valmistamiseks ning madalam temperatuur suurematele lihatükkidele ja ribidele mis küpsevad pikema aja jooksul. Lisaks grillimisele või suitsutamisele saab kamado grillides küpsetada ka näiteks pitsat, leiba ja teisi küpsetisi, sest temperatuuri on võimalik tõsta ligi 400 kraadini. Kuna Kamado isoleerib sooja enda sisse ning välitemperatuur ja tuul teda ei mõjuta, siis saab lisaks soojadele suvepäevadele grillida ka näiteks lumesajus. Tähtis on truu abiline pärast kasutamist korralikult puhastada ja hoiustada katuse all või tõmmata peale ilmastikukindel kate.

Vaata ka soovitusi, kuidas grillida mahlast kana, veisesteiki ja krevette: