Kuidas valida sobiv telk suvisteks väljasõitudeks?

1129
Telk suvisteks väljasõitudeks

Telk ja matkavarustus autosse ning suvised seiklused võivad alata! Telkimine on eriline kogemus, mida koos pere või sõpradega ette võtta. Suvekuudel on parim aeg viibida looduses ja nautida olemist värskes õhus – olgu selleks kas nädalalõpumatk, mitmepäevase festivali külastus või juba kogenud matkasellide pikem rännak. Kvaliteetne matkavarustus muudab iga suvise väljasõidu lihtsaks ning nauditavaks. Et telkimisest saaks mõnus ja mugav kogemus, tasub teada järgmist:

1. Vihmakindlus

Telkide pakendile on alati märgitud vihmakindlus millimeetrites. Kui telkimissoov on ühel vihmavabal ööl aastas, siis piisab alla 1000 mm märgistusega telgist, aga perega nädalaks matkama minnes peaks jääma vastav number 1500 ja 2000 vahele. Selline vahemik peab kenasti vastu suvisele vihmasabinale. Kui telkida peab saama ka paduvihmas, tuleb valida 3000 mm veekindlusega telk.

Veekindluse huvides tasub pöörata tähelepanu, et telgi väliskihi ja sisekihi põranda õmblused oleksid teibitud.

2. Sääsevõrgud

Sääsevõrguga ventilatsiooniavad aitavad takistada nii ebamugavust tekitava kondensvee tekkimist kui tõrjuda tüütuid putukaid.

3. Topeltsissepääsud

Halva ilma korral annavad telgile eelise topeltsissepääsud. Kui telgis on mitu matkajat saab kasutada üht sisenemiseks ja teist väljumiseks, eriti oluline on see tormi korral, mil väljuda tuleb alati allatuult.

4. Tugevduste kontroll

Telki ostes kontrolli, kas kõik kinnitusvahendid ja muud strateegilised kohad on tugevdatud konstruktsiooniga. Tugevdused on olulised nii selleks, et telk tuulega ära ei lendaks kui ka selleks, et vesi ja niiskus nurkadest sisse ei imbuks.

5. Telgi kaal

Kui reisid autoga, siis pole telgi kaal üldjuhul oluline, aga kui telki tuleb kanda käes, seljas või jalgrattal, on see tähtis tegur.

6. Ruumikas telk perepuhkuseks

Kui telgid kogu perega, siis vali ruumikas telk, kus saab püsti seista. Kuigi hädapärast mahub neljaliikmeline pere ka kolmekohalisse telki, siis mugavuse ja telkimislusti huvides võiks valida hoopis viiekohalise. Peretelgil võiks olla avar eeskoda, mille varju alla saavad vanemad koos laua ja toolidega kolida, kui lapsed juba magavad.

7. Profitelgid ekstreemsetesse oludesse

Tasub teada, et aastaringseks kasutamiseks mõeldud kallid profitelgid on reeglina väikesed, mõeldud ekstreemsetesse oludesse ega sobi perepuhkuseks. Küll on sellise telgiga hea ööbida nii kõrgmäestikes kui lähispolaaraladel. Lihtsa peretelgi ja profitelgi vahele jäävad veel nn nelja aastaaja matkatelgid, mis taluvad mõõdukalt külmakraade ja lund.

8. Lastele hubane mängupaik

Enamik telke ei kannata eredat päikesekiirgust – see vähendab veekindlust ja telgi tugevust ning muudab värvi. Seega pole mõistlik matkamiseks mõeldud kallist telki lasta lastel nädalate viisi päikeselises aias mängimiseks kasutada, pigem soeta selleks teine ja soodsa hinnaga telk.

9. Magamiskott

Telgiga võrdselt tähtis on magamiskott, mis peab olema soojapidav, hingav ja kerge. Magamiskotti ostes jälgi, milline on sellele märgitud mugavustemperatuuride vahemik ehk millise temperatuuri juures tagab kott parima une.

10. Madrats

Telgis magades soovid end kindlasti võimalikult mugavalt tunda, telgipõrandal pikutades seda aga teha ei saa. Kui oled minemas automatkale ja ööbid telgis, siis võib hubaseks äraolemiseks sobida paksem täispuhutav madrats. Kui aga oled jalgsimatkal, siis on tähtis matkavarustuse kerge kaal ja sel juhul võiksid küljealuseks valida kompaktse isetäituva madratsi või rullikeeratava matkamati.

11. Telgi hooldamine

Pärast kasutamist tuleb telk alati puhastada ja niiske telk kuivatada, nii on selle eluiga pikem. Võimalusel tuleks telki kuivatada varjulises kohas, kuna UV-kiirgus muudab telgi katte hapraks.

Telk ja matkavarustus