VIDEO: 10 nippi, et grillimine õnnestuks

11266
Grillimine_Nordgarden Kamado keraamiline grill

Kordan üle põhitõed, et grillimine jaanipäeval õnnestuks ja toiduvalmistaja pälviks ohtralt kiidusõnu. Kui soovid, et grillmenüü oleks mõnusalt hõrk ja maitsvalt mahlane, siis tasub teada järgmist:

1Kasuta kvaliteetset sütt

Kvaliteetse söe peamiseks tunnuseks on suured tükid. Kuna pakid on poes enamasti läbipaistmatud, siis inglisekeelne märge restaurant quality võiks olla vihjeks, et tegu on korraliku söega. Kiireks grillimiseks pole korraga palju sütt vaja, aga kui plaanis on midagi pikemalt valmistada, näiteks tund või paar, tuleb grillahju valada suurem kogus sütt.

2Kasuta süütamiseks toiduõli

Grilli süütamiseks ei soovita kasutada süütevedelikku. Esiteks ei sobi toit ja süütevedelik olemuselt kokku ja teiseks ajab süütevedelik söed liiga kiirelt kuumaks ja sellistel sütel ei saa toit hõrk ega kvaliteetne. Pigem soovitan kasutada süütamiseks tavalist toiduõli, spetsiaalseid süütebatoone või lepalaaste. Õige temperatuur saavutatakse õhuavade reguleerimisega, erinevad toorained nõuavad ka erinevaid kuumusastmeid. Kui kuumust pole piisavalt, jääb liha nätske, kui kuumust on ülearu, kõrbeb liha ära.

3Ära kiirusta ja lase sütel valmida

Enne grillimisega alustamist on söe puhul oluline jälgida kahte asja. Esiteks ei tohi olla lahtist leeki ja teiseks võiks söed olla omandanud tuhkjashalli välimuse, mis annab märku, et söed on toidutegemiseks valmis.

4Puhasta grill enne toiduvalmistamist

Grill peab toiduvalmistamise alustamiseks olema puhas. Seda on kõige lihtsam teha siis, kui söed on kuumaks läinud. Nii tulevad eelmise korra grillimise jäägid kõige kergemini terasharja abil resti küljest lahti.

5Ära võta liha otse külmkapist

Kui grillile pannakse otse külmkapist võetud lihatükk, siis suur temperatuuride erinevus “ehmatab” liha nätskeks. Toatemperatuuril seisnud liha küpseb mahlaseks. Liha toatemperatuurini jõudmine sõltub mitmest tegurist, aga üldiselt kulub selleks vähemalt pool tundi.

6Anna lihale mahlasust

Pikalt küpsev liha, näiteks terve kana, vajab täiendavat mahlasust, et see küpsetamise käigus ära ei kuivaks. Kuna terve kana küpseb 120-150 kraadi juures keraamilises grillis kaks tundi, võiks panna kana sisse küpsemise ajaks pooleldi täidetud õllepurgi, mis eemaldatakse alles kana grillilt ära võttes ja järelküpsema pannes. Alkoholi pärast pole põhjust muretseda, küpsemise jooksul jõuab see välja aurata, aga liha jääb mõnusalt mahlane.

7Kontrolli küpsusastet lihatermomeetriga

Visuaalne vaatlus võib olla liha valmiduse osas petlik – on oht, et liha jääb tooreks või küpseb üle. Grillimisel on abiks lihatermomeeter, mis annab õigeaegselt märku, et liha on valmis.

8Pööra liha tangidega

Selleks, et liha mahlasus säiliks, ei tohi toorainet grillil pöörata kahvliga, vaid kasutada spetsiaalseid grilltange.

9Lase lihal järelküpseda

Nii sea-, looma- kui linnuliha vajab pärast grillimist viis kuni viisteist minutit järelküpsemist. Selleks võib panna liha näiteks malmpotti või fooliumi alla.

10Valmista hõrgud road malmpannil

Keraamilise grilliga saab valmistada pea kõiki toite, mida tavaliselt tehakse pliidil. Grillrestile asetatud malmpannile saab panna näiteks krevette, kauboikartuleid, brokoliõisikuid, paprikaviile, täidetud šampinjone. Vähem kui viie minutiga valmib hõrk ja kerge roog hiidkrevettidest, millele on lisatud peterselli ja tšillipipart. Kui krevetid võtavad roosakaskuldse värvuse, on toit valmis ja selle võib kohe serveerida, sest erinevalt lihast krevetid järelküpsemist ei vaja.

Vaata ka, kuidas grillida mahlast kana, veisesteiki ja krevette: