Kas ranits või seljakott: milline on hea koolikott?

2304
Koolikott

Koolikott on iga koolilapse truu, ent kaalukas kaaslane mitmeteks aastateks. Valesti valitud koolikoti igapäevane kandmine võib kaasa tuua rühiprobleeme, lülisamba vigastusi ja sellest tingitud seljavalusid. Enne koolikoti ostmist on oluline tähelepanu pöörata detailidele, et kott oleks selga toestav, mugav ja lapsele sobiv.

Kuju

Kindlasti tasub igas vanuses laste puhul eelistada korralikku koolikotti käekotile või spordikotile. Pidevalt ühel õlal kantav kott mõjub rühile halvasti ning võib põhjustada selja ja õla probleeme. Kindla vormiga kotis jaotub raskus ühtlasemalt.

Suurus

Sageli ostetakse lapsele suurem seljakott, et seda saaks mitu aastat kanda. Tegelikkuses on lapse suurusele mittevastav seljakott ka raskem, ei istu mugavalt seljas ja kipub raskuse tõttu alla vajuma. Kooliasjade kandmiseks sobiv kott peaks ulatuma lapse õlgade kõrgusest ristluuni. Samuti ei tohiks kott olla lapse kehast palju laiem. Praktilised kotid mahutavad kenasti ka A4 formaadis õpikud ja töövihikud.

Materjal

Meie põhjamaises heitlikus kliimas on materjali ilmastikukindlus oluline tegur. Koolikottideks sobivad seljakotid ja ranitsad on peamiselt valmistatud vett hülgavast materjalist või on vastava kangatöötlusega ning on tänu sellele ka kergesti puhastatavad.

Rihmad

Kandmismugavuse tagavad laiemad polsterdatud rihmad, mida on võimalik reguleerida. Õlarihmad võiksid olla lihtsasti reguleeritavad, et ka laps ise vajadusel selle ülesandega hakkama saaks. Laiemad rihmad ei sooni pisut raskema õpikute koorma puhul õlgadesse ega tekita vale kehahoiaku tekitatud lihaspingeid. Näiteks mugavad s-kujulised õlarihmad sobivad kehakujuga hästi ja muudavad koolikoti kandmise ergonoomiliseks kogemuseks.

Kotti aitab vastu selga hoida rinna või kõhu ees olev traks või kinnitus. Viimane hoiab koti selja lähedal  ka kiiremini kõndides või joostes. Iga kooliaasta alguses tuleks rihmade asetus taaskord üle vaadata, sest suvel võib laps olla korralikult kasvanud. 

Polsterdused

Polsterdatud seljaosa toetab selga, kaitseb seda teravate õpikute nurkade eest ning aitab hoida õiget rühti. Mõned tootjad valmistavad ka ergonoomilisi koolikotte, mille seljatoe kuju on vormitud inimese selgroo järgi, et toestada kandja ala- ja ülaselga.

Sahtlid

Koolikotil ei tohiks olla liiga vähe ega liiga palju sahtleid. Kuid mitme sahtli olemasolu võimaldab koolitarbeid ja sellega ka koti raskust ühtlasemalt jaotada. Vanemate klasside laste koolikotis võiks olla kindlasti sülearvuti sahtel. Erinevad sahtlite olemasolul tuleks raskemad asjad pakkida alati seljale lähemale. See võimaldab vähendada seljale osutuvat pinget.

Kaal

Tasub meeles pidada, et tühi koolikott võiks kaaluda kuni kilogramm ja asju täis kott ei tohiks kaaluda rohkem kui kümme protsenti lapse kehakaalust.

Koolikotid algklassi lastele

Algklassi lastele sobib eelkõige ranits või ratastega koolikott, mida saab enda järel vedada nagu väikest reisikohvrit või hõlpsalt seljas kanda. Viimaseid pakub näiteks üle 30-aastase kogemusega Kolumbia kotitootja Totto. Totto kollektsioonides on lisaks ratastega seljakottidele ka lai valik väikelastele sobilike rõõmsavärvilisi koolikotte ning ka ühevärvilisi ja mustrilisi mudeleid vanematele õpilastele. Eraldi sari on loodud ka kõige väiksematele koolilastele, kel pole vaja palju koolikotti mahutada. Totto seljakottides on tasakaalus disain ja funktsionaalsus.

Juba mitmeid aastaid alustavad paljud lapsed oma kooliteed Herlitz ranitsa või koolikotiga. Sageli valitakse Herlitz esimeseks koolikotiks, kuna need on loodud kõige väiksemate koolijütside vajadusi silmas pidades. Mugav ergonoomiline hingavast materjalist seljatugi ja reguleeritavad õlarihmad aitavad kotti kanda õiges asendis ning koormusel ühtlaselt jaotuda. Lihtsamaks hooldamiseks on kotid on valmistatud mustust hülgavast materjalist ning pimedal ajal paremini silma paistmiseks varustatud helkuritega. Kirevas värvivalikus on arvestatud nii poiste kui ka tüdrukute huvide ja eelistustega.

Totto koolikott
Totto seljakottides on tasakaalus disain ja funktsionaalsus.

Seljakotid vanematele koolilastele ja tudengitele

Vanemate klasside õpilaste ja tudengite seas on populaarsed juba legendaarseks saanud Eastpak ja Nike seljakotid. Algselt sõjaväekottidega kuulsaks saanud Eastpak brändi koolikotid on polsterdatud seljaosaga ning ka sülearvuti mugavale ja turvalisele kandmisele on kotte luues mõeldud.

Nike kui innovaatiline, nooruslik ja väga dünaamiline bränd on hetkel üks populaarsemaid vabaaja- ja spordibrände noorte seas, seega on kindlasti mugavuse ja kvaliteedi kõrval oluline ka seljakoti välimus, mida leidub nii erinevates stiilides kui ka värvitoonides.

Eastpak seljakott
Eastpak seljakotid on populaarsed vanemate klasside õpilaste ja tudengite seas.

Artiklis kirjeldatud tooted:

koolikotid
seljakotid
Totto seljakotid
Herlitz koolikotid
Eastpak seljakotid
Nike seljakotid