Sisustamise nipid: lastetuba kooliks valmis

1198
Tagasi kooli_lastetoa sisustamine

Kooli eel vajab lastetuba paljudes koduses värskendamist ja ümber kujundamist. Kuna lapsed magavad, õpivad ja mängivad tihti samas toas, on oluline ruumi planeering läbi mõelda ning valida õige mööbel, valgustus, kardinad ja muud sisustuselemendid, mis loovad lapsele hubase ja turvalise keskkonna.

Nutikas planeering vastavalt ruumi suurusele

Laps vajab oma tuba, kuid see ei pea olema suur. Väike lastetuba on oma eelistega – ruum tundub hubasem ja lapsel on hea end seal turvaliselt tunda. Samuti on väikeses toas kergem õpetada last puhtust hoidma. Toa planeerimisel tuleb olla leidlik. Väikesesse ruumi sobib mööbel, kuhu saab tekitada hoiuruumi, et nii voodipesul kui ka mänguasjadel oleks oma koht. Samuti on abiks kõrgemale tõstetud magamisase, mis võimaldab voodi alla tekitada vahva mänguruumi. Avarama mulje jätmiseks tasub sisustamisel eelistada heledaid toone.

Mööbli paigutamisel tuleks arvesse võtta ruumi kuju. Kandilises ruumis paigutada voodi ühte seina, kapp teise ning kirjutuslaud sättida akna juurde. Ülejäänud ruumi saab sisustada lisariiulite või kummutiga. Kitsa ja pigem ristkülikukujulise toa tasakaalustamiseks peaks suuremad elemendid nagu voodi või narivoodi ja kummuti asetama kitsama seina äärde ning pikemasse seina kõik kõrgemad ja n-ö õhemad mööbliesemed.

Lastetuba_voodi Cabane
Onni-kujuline voodi Cabane

Suurem lastetuba annab rohkem võimalust fantaasiale, kuid siin on väga tähtis, et lapsel oleks mugav ja tekiks n-ö oma koha tunne. Suures ruumis on korra hoidmiseks soovituslik jagada tuba tsoonideks ja need vastavalt kujundada. Mängimistsoonis saab lõbutseda ja end mugavalt tunda, õppimistsoon peaks sisaldama korraliku valgustusega lauda ja riiulit õpikutele ning magamistsoon peaks olema eraldatud kohaks, kus kiirest päevast välja puhata.

Lastetuba_voodi Lovely Light
Voodi Lovely Light peatsis on riiul ja väike kapike

Õige valgustus hoiab laste tervist

Koolilapse tuppa valgustite valimine on äärmiselt olulise tähtsusega, sest ebapiisav valgus võib tekitada peavalusid, liigset pinget silmadele ja olla ka süüdlaseks vale rühi kujunemisel. Korrektne valgustus peab tagama piisavalt valgust mänguhetkedeks, toetama õppimisvõimet ning pakkuma vajadusel ka õrna valgust öötundidel.

Kirjutuslaud lastetoas
Kirjutuslaud ND08

Tavaliselt asetseb üldvalgusti ruumis keset lage ning võib tekitada õppimiskohale varje, mis sunnivad silmi liigselt pingutama. Seepärast on õppimiseks vajalik kohtvalgusti, mis ei  tekita tööpinnale varje, pakub küllaldast valgust, kuid samal ajal ei ole ka pimestavalt ere.  Lastetuppa sobivad hästi valgustid, millel saab reguleerida nii valgustugevust kui –vihku.

Mõned lapsed eelistavad uinumise taustaks õrna valgust või soovivad valgusti põlemist terve öö vältel. Selleks võiks laualambi alusesse olla integreeritud öölamp, mille muudetav valgus tagab  meeldivalt pehme valgustuse pimedateks õhtuteks ja öödeks. Lastetoas on populaarsed ka eraldi öö- või soolalambid  ja laavalambid, mis öökapile asetades moodustavad erinevaid kujundeid ning mõjuvad rahustavalt ning kiirgavad ööpimeduses sooja valgust.

Kardinate valimisel põimuvad ilumeel ja praktilisus

Kardinate valimise juures on oluline arvestada ruumi olemuse ja akna suurusega. Kuna lastetuba on tavaliselt ühtaegu nii mängu-, magamis- kui õppimistoaks, siis peavad ka kardinad selleks kõigeks sobima. Päevasteks tegevusteks peaks olema tagatud loomuliku valguse tuppa pääsemine ja õhtuteks toa pimedaks muutmine, et väärtuslik puhkeaeg kulgeks segamatult.

Üheks võimaluseks on pimendavad kardinad, mis ei lase valgust tuppa ja on ühtlasi ka heaks müra- ja soojusisolaatoriks. Kardinaid eest lükates pääseb naturaalne valgus tuppa, kuid öisel ajal pakuvad sellised kardinad kaitset mööduvate autode valguse ja varahommikuste päikesekiirte eest.

Toa pimendamist pakuvad ka erinevates värvides rulood, mida saab kombineerida põnevate kardinatega. See võimaldab pimedatel talvepäevadel kasutada kardinaid ning suve saabudes reguleerida tuppa pääsevat naturaalset valgust rulooga. 

Inventuur voodipesu, tekkide ja patjade seas

Kuna täisväärtuslik uni on õnnestunud päeva aluseks, tuleks enne kooli minekut teha inventuur lapse voodipesude, tekkide ja patjade seas. Lapsele sobilik voodipesu peaks olema valmistatud looduslikust puuvillast, mis on nahale õrn, ei tekita ärritust ning sobib ka allergikutele. Kindlasti võiks lapsel olla voodipesu valikul sõnaõigus, sest lemmiktegelaste või meelepäraste mustritega voodipesu tagab parema uinumise. Tähtis on ka valida madratsile vastavas suuruses linad, mis paigast ei nihkuks ja annaks mugavuse magamisel.

Patjade ja tekkide otsinguil tuleks ennekõike teada, et ühe padja eluiga on umbes kaks aastat, misjärel on soovituslik need välja vahetada. Patju ja tekke on poevalikus nii lambavillaseid, sünteetilise ja naturaalse täidisega kui ka sulgedest. Põnevaks uuenduseks selles vallas on aga aaloe ekstraktiga töödeldud padjad ja tekid, mis aitavad säilitada naha loomulikku värskust, on looduslikult antibakteriaalse toimega, kergesti hooldatavad ja sobivad ka allergikutele. Kui tegemist on allergikuga, tuleks tekstiilide ja materjalide valikul olla eriliselt hoolas.

Looduslikust puuvillast voodipesu on lapse nahale õrn, ei tekita ärritust ning sobib ka allergikutele
Looduslikust puuvillast voodipesu on lapse nahale õrn, ei tekita ärritust ning sobib ka allergikutele

Artiklis kirjeldatud tooted:

lastetoa mööbel
valgustid
öölambid
kardinad
laste voodipesu
tekid ja padjad