Aiamööbel igale maitsele: kuidas valida ja hooldada?

2045
Aiamööbel

Aiamööbel valitakse üldjuhul oma kodust ja maitsest lähtuvalt, kuid selle juures on oluline pöörata tähelepanu pöörata ka materjalide eripärale ja hooldamisele. Olenemata aia või terrassi suurusest saab mugava aiamööbliga kujundada hubase istumisnurga, kus perega puhkehetki nautida ja külalisi võõrustada. Anname mõned soovitused, millega aeda sisustust ostes tasuks arvestada.

1Sobiv koht hoiustamiseks

Eesti kliimasse sobituvad aiamööbli materjalid saab jagada neljaks: täispuit, metall, plastikust punutised ja tavaline plastik. Mitmeid neist kombineeritakse omakorda klaasi, metalli ja tekstiilidega. Looduslik rotang, bambus ja muud eksootilised materjalid sobivad küll verandale, aga mitte meie tingimustes õue. Suur temperatuuride kõikumine, erinevad sademed ja päike teevad liiga igale materjalile, seega tuleb aiamööblit soetades alati mõelda, kuhu see paigutatakse talveks. Aiamööbli talviseks hoiustamiseks sobivad kõige paremini kohad, kus pole suurt temperatuuride kõikumist, sademeid ega päikesekiirgust.

2Plastirotang on kergesti hooldatav

Plastikust punutakse nii toole, laudu kui õuediivaneid ning enamasti kombineeritakse neid klaasi ja metalliga. Plastikrotang on vastupidav ja kergesti hooldatav. Üldiselt piisab kui mööbel kevadel ja sügisel korralikult lapi ja vooliku abil puhastada. Mööblit ei tohiks pesta survepesuriga ning plekid tuleks koheselt eemaldada, sest plastik imab mustust hästi. Plastiku suurimaks vaenlaseks on intensiivne päike ja seetõttu tasub mööblit markiisi või päikesevarju abil kaitsta.

3Klassikaline puit on eestlaste lemmik

Puitmööbel on tavaliselt tugevdamise eesmärgil impregneeritud ja väga vastupidav. Paraku ei muuda see puitu niiskuskindlaks, mistõttu vajab puidust aiamööbel igal aastal õlitamist. Sellega saab igaüks ise kodus hakkama. Esmalt tuleb mööbel harja ja seebiveega puhastada, vajadusel liivapaberiga lihvida ning alles pärast täielikku kuivamist saab peale kanda õli. Värvitud aiamööblil võib hakata värvikiht ajapikku maha kooruma. Sellisel juhul tuleb värv kuumapuhuri ja kaabitsa abil eemaldada ning mööbel uuesti lahusti baasil värviga katta. Võimalusel tasub hoida puitmööblit terrassil, aga kui see on mõeldud muruplatsile, siis võiks kasutada jalgade all kas puidust klotse või muud alust, et muld ei pääseks puitu mõjutama.

4Metallist mööbel loob vahemereäärse meeleolu

Metallist aiamööbel on omane vahemereäärsetele terrassidele ning vastupidav materjal ka Eesti kliimas. Ajapikku hakkab metall roostetama, kuid selle lihvimine ja ülevärvimine on samamoodi nagu puidu õlitamine igaühele jõukohane töö.
Roosteplekid saab puhastada rooste eemaldusvahendiga ning katta seejärel spetsiaalse metallivärviga.

5Padjad ja toolikatted lisavad mugavust

Aiamööbli tekstiilide puhul on kunstmaterjalid ilmastikukindlamad ja kestavad looduslikest kauem. Olenemata materjalist pole ükski tekstiil mõeldud kogu suve ilma meelevallas olema. Enne suurt vihma või pikemat kodust ärasõitmist tasub õuest kõik toolikatted ja -padjad kokku korjata. Hooaja lõppedes tuleks padjad ja tekstiilid puhtaks pesta ja võimalusel õues tuule käes kuivatada. Hoiustamisel ei mängi temperatuur rolli, peaasi et ruum on kuiv.