Põhitõed muru niitmisel ja aiatehnika kütuse valimisel

1811
Aiatehnika HPG murutraktor

Suvine aiahooaeg on käes. Paljudes koduaedades on aiatehnika juba kasutusele võetud, kuid leidub ka neid, kellel esimene niitmine veel tegemata. Tuletame meelde muru niitmise ja aiatehnikaga seotud põhitõed – kui kõrget muru ja millise sagedusega niita, millist kütust valida ning mida tuleks enne aiatehnika kasutamist kontrollida.

Muru kõrgus ja niitmise sagedus

Enimsoovitatud muru kõrgus on vahemikus 4-6 cm. Niitmise puhul tuleb jälgida, et korraga ei lõigataks ära rohkem kui 1/3 muru kõrgusest. Väga madal niitmine soodustab sambla teket, kuna muru kasvujõud on tugevalt pärsitud. Kui muru on välja kasvanud, siis tuleb esimene niitmine teha maksimaalse kõrgusega ning mõne päeva pärast järgmine niitmine tavapärase kõrgusega. Mais ja juunis on üldjuhul muru kasv kiire ja tiheda muruvaiba saamiseks tuleb niita vähemalt üks kord nädalas.

Kogumine, multšimine, külgväljavise

Kogumise, multšimise ja külgväljaviske funktsioonidest on muru väljavise kõige kiirem, aga muru tervise seisukohalt kõige kehvem lahendus. Pigem võiks muru kokku koguda või multšida. Kogumine annab niidetud alale parima väljanägemise. Olenevalt muru kasvu kiirusest võiks vahelduseks kogumisele mõned korrad multšida.  Multšimise käigus peenestatakse muru väga väikesteks osadeks ja sellest moodustub kiiresti looduslik väetis murule. Kui seda väga tihti teha, eriti kiire kasvu perioodil, siis ei pruugi loodus nii suure koguse muru  lagundamisega hakkama saada.

Aiatehnika kontroll ja hooldus

Neljataktilistel mootoritel tuleb hooaja alguses vahetada õli ja vajadusel õlifilter, kontrollida  küünlaid, õhufiltrit ja vajadusel välja vahetada. Kõik terad tuleb teritada ja terahoidikute olukord üle vaadata, samuti peab tähelepanu pöörama rihmade, trimmipeade ja jõhvide seisukorrale. Ka kaitsmed ja turvalülitid, mis on mõeldud töötegija ohutuse tagamiseks, peavad olema töökorras.

Õige kütuse kasutamine

Käesoleval hooajal on oluliseks teemaks saanud kütus, mida võib aiatehnikas kasutada ja mida mitte. Peamine soovitus on kasutada biolisandita värsket kütust. Mootoribensiin 98 märgisega E0 on fossiilne kütus, millele biokomponenti ei ole lisatud ning seda võib kasutada igasuguse aiatehnika puhul – aiatraktoris, muruniidukis, trimmeris, saes. Kütust ei tasu tagavaraks varuda, kuna kütus vananeb ja selle kvaliteet halveneb. Hooaja lõpus tuleks kindlasti niiduk tühjaks niita ja saag tühjaks saagida, et vana kütust sisse ei jääks.

Põhitõed muru niitmisel ja aiatehnika kütuse valimisel

Loe ka soovitusi, kuidas valida sobiv aiatehnika.

Artiklis kirjeldatud tooted:

Aiatehnika