Erik Orgu: nutikell viib treeningud uuele tasemele

1110
Garmin nutikell

Tehnoloogia kiire areng on muutnud kaasaegsed nutikellad ja aktiivsusmonitorid väga võimekaks. Detailsed funktsioonid annavad tagasisidet, kuidas keha treeningutele reageerib ja üht korralikku spordikella võib pidada justkui personaaltreeneriks, kes innustab olema aktiivsem ja aitab treeningud uuele tasemele viia.

Toitumisspetsialist ja treener Erik Orgu jagab oma kogemusi, kuidas spordikell on aidanud tal 4 kuuga parandada treeningute kvaliteeti ja mille poolest erineb uus Garmin fenix 5 kelladest, mida ta on varasemalt kasutanud.

Uudne tehnoloogia

Veel mõned aastad tagasi oli vaja pulsi mõõtmiseks lisaks kellale  kasutada eraldi pulsivööd ja sedalaadi kella kasutas ka Erik ning tunnistab, et see oli ka peamine põhjus, miks ta spordikella kasutamisest loobus. Uute spordikellade puhul on kindlasti see eelis, et uudne tehnoloogia võimaldab pulssi lugeda randmelt. Pulsiandur peab arvestust päevaste sammude üle, annab treeningute kohta täpset tagasisidet, mõõdab kalorikulu ja hindab, kui hästi oled öösel maganud.
Uue spordikellaga harjumiseks kulus Erikul umbes paar nädalat. Fenix 5 kasutamist hindab Erik äärmiselt mugavaks. Spordikell on sünkroniseeritud nutitelefoniga ja see võimaldab väga lihtsalt treening- ja aktiivsusandmeid üles laadida. Teistpidi on ülimalt mugav saada randmele teavitusi kõnedest, sõnumitest ja e-kirjadest või hoopis kella kaudu muusikat vahetada.

Stiilne ja vastupidav

Spordikellast on saanud Eriku igapäevane  kaaslane ja seetõttu on tema jaoks väga oluline ka disain. „Fenix 5 on minu jaoks ideaalne – kell on igas olukorras esinduslik ja saan kanda kella kogu aeg,“ räägib Erik rahulolevalt. Kellarihmade vahetamine on lihtne ja igaüks saab lähtuvalt oma stiilist ja spordialast valida sobiva. Valikus on nii kvaliteetsest nahast, metallist kui ka silikoonist kellarihmasid. Kellal on roostevabaterasest EXO-Antenni raam, sepistatud terasest tagakülg ning safiir lääts, mis tagavad vastupidavuse kõige raskemates tingimustes. Lisaks on fenix 5 seeria kellad varustatud topelt navigatsiooniühendusega. Kellal on karmides välitingimustes kasutamiseks olemas GPS ja GLONASS satelliidi vastuvõtja, baromeetriline kõrgusemõõtja ning 3-teljeline güroskoobiga kompass. Tootja lubab fenix 5 spordikellale ka veekindlust kuni 100 meetri sügavuses. Erik on küll käinud kellaga meres ujumas, kuid karmimates tingimustes ei ole oma spordikella veel proovile pannud.

Aku töökindluse ja kestvuse osas on Erik väga rahul: „Kuni tunnike laadimist iga 5-6 päeva tagant ja ma ei pea absoluutselt muretsema, et aku järsku tühjaks saab.“

Detailsed treeningfunktsioonid

Sportimiseks ja seiklemiseks on mugav kasutada eelseadistatud tegevuste profiile. Lisaks erinevatele jooksufunktsioonidele saad jälgida ujumistreeninguid, suusatamist, sõudmist ja isegi golfi mängimist. Garmini treeningfunktsioonid annavad täpset tagasisidet liikumise dünaamika kohta, mis aitavad arendada üldist võimekust ja vormi. Treeningute juures on oluline ka taastumine ja just puhkepauside jälgimine on aidanud Erikul tagada parema treeningute kvaliteedi. „Enne kui treenisin ilma täpsete puhkepausideta, siis oli energia kõikuv ja polnud võimalik tagada ühtlast arengut. Nüüd jälgin kellalt puhkepause ja tänu sellele on intensiivsus ühtlasem,“ räägib Erik taastumise kontrolli funktsioonist. Erik tunnistab, et on väga positiivselt üllatunud, kui täpset infot annab kell selle kohta kui pikalt peaks pärast trenni puhkama.

Kellalt saadud andmetest jälgib Erik hetkel kõige enam oma liikumise aktiivsust ja puhkepauside pikkust pärast jõutreeninguid. „Minu jaoks on sammude arv minu energiakulu, mida arvestan alates ärkamisest kuni magama minekuni,“ toob Erik lihtsa näite, kuidas nutikell lihtsustab energiakulu ja mahu arvestamist.

Erik saab oma kogemustel kinnitada, et nutikas spordikell on kasulik abimees nii tõsisele sportlasele kui ka harrastajale. Konkreetset Garmin fenix 5 mudelit soovitab ta eelkõige aktiivse eluviisiga mehele, kelle eesmärk on treeningute kvaliteeti parandada ja hinnata põhjalikult oma keha käitumist.

Artiklis kirjeldatud tooted:

nutikell
aktiivsusmonitor
Garmin nutikellad