5 nippi, kuidas valida õige blender + retseptisoovitused

2713
Kuidas valida õige blender

Blender on tänuväärseks abiliseks nii algajale smuutivalmistajale kui ka kirglikule köögikunstnikule, kuid õiget blenderit valima hakates võib külluslik mudelite valik silme eest kirjuks võtta. Soovide ja vajaduste välja selgitamiseks reastasime peamised parameetrid, mis aitavad õige köögiabiliseni jõuda. 

11. Suurus

Esiti võib blenderi suurust valides lähtuda köögi ja kappide suurustest. Kui tegemist on väikese köögiga, kus tööpinnal ruumi napib ning üks suurem lisatarvikutega masin kappi ära ei mahuks, siis tuleb väikesemõõdulisi blendereid vaadata. Blenderite valikut mõjutavad ka ülesanded, mida tulevasele abilisele antakse. Mida erinevamate toitude valmistamiseks blenderit kasutatakse, seda rohkem tuleb abilisega kaasa lisatarvikuid. Tihti kehtib ka reegel, mis ütleb, et võimsuse kasvades muutub ka blender suuremaks.

Nutri-blender

Smuutisõpradele ja kiire eluviisiga inimestele, kes valmistavad tervistavaid jooke ühe portsjoni kaupa, sobivad joogianumaga blenderid – nutri-blenderid. Kompaktse suurusega masin ei võta palju ruumi ning anumat, kus smuutit valmistatakse, saab kasutada ka joogitopsina. Nutri-blender on kujunenud uueks trenditooteks, millega saab valmistada väga tervislikke smuutisid, mis aitavad taastuda sportlikest pingutustest, hoiavad eemal väsimuse, parandavad seedimist ja tagavad sügavama une. Kõik need on teadlikuks sportimiseks väga olulised aspektid, mida järgivad igapäevaselt ka profisportlased.

22. Võimsus

Võimsusest sõltub, kui edukalt suudab üks blender erinevaid ülesandeid sooritada. Kuni 500-vatised blenderid on ideaalsed smuutide ja erinevate kastmete valmistamiseks. 500-800-vatise võimsusega masinad tulevad kenasti toime pähklite, jää, jäiste marjade ja kõvemate köögiviljade purustamisega. Enam kui 1000-vatise võimsusega köögiabiline on aga juba midagi enamat kui lihtsalt blender. Sellega saab segada kuumasid köögiviljasuppe, valmistada maapähklivõid ja eriliselt siidise struktuuriga toorkooke.

33. Hooldus ja pesemine

Blenderiga valmistatud kokteilid, smuutid ja supid on imelised, kuid hiljem tuleb köögimasin ka puhtaks pesta. Enne nõudepesumasinasse asetamist tuleb kindlasti veenduda, et blenderi osad on nõudepesumasinas pestavad. Kui lihtne puhastamine on äärmiselt oluline, siis sobib paremini kann, millel puudub sooneline sisepind ja mustriga põhi ning mille terad on eemaldatavad.

Mõned mudelid on varustatud puhastusprogrammiga, mis vähendab määrdunud blenderi puhastamisele kuluvat aega veelgi.

44. Programmid

Õige blender peaks olema varustatud just kodukoka vajadustele vastavate kiiruse valikutega. Marjasmuuti, kokteilide ja vahukoore jaoks piisab mõnest programmist. Kui aga menüüs on püreesupp või kõvematest koostisosadest valmivad road, siis peaks blender võimaldama vähemalt viit erinevat kiiruse valikut. Väga võimsad masinad, mis pannakse köögis tõeliselt proovile, on varustatud lausa mitmekümne erineva programmiga. Lisaks erinevatele kiirustele võib salsade ja tükilisema konsistentsiga kastmete ning ka magusroogade ja pehmemate koostisosade jaoks vaja minna pulseerimisprogrammi.  

Kuumutusfunktsiooniga blender Panasonic MX-ZX1800SXE on laia programmivalikuga. Puutetundlikul ekraanil on 6 eelprogrammeeritud seadistust, millega on lihtne valmistada värskeid ja tervislikke toite. Ühe nupuvajutusega valmivad toitvad smuutid, maitsvad supid või külmutatud magustoidud. Blenderil on ka külmakott ehk jääsärk, mis aitab hoida joogid ja külmutatud desserdid kauem jahedana.

5UUDISTOODE: vaakumblender

Vaakumblenderi uudne tehnoloogia tekitab väiksema hapnikusisaldusega keskkonna ja nii püsib tervislik smuuti värske terve päeva. Vaakumblenderi eripäraks on see, et smuuti võimalik kokkupuude hapnikuga on viidud miinimumini ja tänu sellele säilivad vitamiinid ja ensüümid maksimaalsel määral. Erinevust on hästi märgata näiteks avokaado, õuna ja teiste nõudlike toitude puhul, mis õhu käes seistes kaotavad oma värvi. Kuna vaakumblenderis eemaldatakse kannust õhk, siis  ei teki kihtide eristumist ja smuuti säilitab oma värske välimuse ja maitse kauem.

8 teraga lõikur blenderdab efektiivselt ka kõvemaid puu- ja köögivilju ning purustab pähkleid ja seemneid. Tritan-plastikust kann on eriti vastupidav ja spetsiaalsed programmid muudavad erinevate toitude valmistamise lihtsaks.

Retseptisoovitused:

Puuviljane smuuti

1 banaan
1 pirn
1 hurmaa
1 avokaado
4 ananassi viilu
1 spl seesamiseemneid
1 spl linaseemned
2-5 dl piima

Roheline smuuti

1 värske kurk
suur peotäis spinatilehti
värskeid piparmündilehti
2 laimi mahl
5 dl vett
(soovi korral 1 banaan)

Marjasmuuti

2 dl mustikaid
1 dl vaarikaid
1 dl punaseid sõstraid
0,5 dl kreeka pähkleid
2 dl kreeka jogurtit
1-2 spl mett

Artiklis kirjeldatud tooted:
Blender
Vaakumblender