Kuidas valida lumepuhurit?

1469
Lumepuhur

Lumepuhur on väärt abimees kiire elutempoga ja mugavust hindavale koduomanikule. Lumepuhuri valikul on oluline läbi mõelda oma vajadused ning masinale esitatavad ootused.

Olulised näitajad lumepuhuri valimisel

Esmalt saab jagada lumepuhurid elektrilisteks, akul töötavateks ja bensiinimootoril toimetavateks. Esimesed kaks sobivad suvila või maja juurde, kus töömaht pole suur. Akul töötava puhuri plussiks on see, et puudub juhe ja saab piiranguteta liikuda. Tõsisema töö tegemiseks tasub eelistada võimsa mootoriga masinat, millega saab vajadusel tõsta ka rasket lund ja eemaldada sõidutee äärde saha poolt lükatud valli.

Teisalt saab lumepuhurid jagada ühe- ja kahesüsteemseteks, suures aias võiks eelistada kindlasti viimast. Kahesüsteemsed puhurid töötavad põhimõttel, et üks süsteem kahmab lume masina kõhu alla ja teine viskab selle välja. Ühesüsteemse masina puhul tuleb leppida tõsiasjaga, et lund kaugele visata ei õnnestu, sest ühe liigutusega tehakse nii lume kokkukorje kui vise.

Kolmas asi, mida jälgida, on käiguvahetus. Ühesüsteemseid masinaid tuleb enamasti ise lükata, suurtel kahesüsteemsetel (60-150 kg) on reeglina käigud ja masinat lükkama ei pea. Tööriista suurusest ja käikudest sõltub ka manööverdamine – kui krunt on suur ja maastik reljeefne, siis võiks olla masin suure võimsusega ja mitme käiguga, kui aed on väike ja paljude puude-põõsastega, on kasu pigem väikesest masinast.

Võimekus ja mugavus lisavarustusest

Lumepuhurite hinda mõjutab palju lisavarustus. Näiteks on osadel puhuritel roolivõimendi, mis tagab mugavama manööverdamise. Tulede olemasolu annab võimaluse töötada pimedas. Osad puhurid käivituvad starterist, millega saab vältida tüütut käimatõmbamist. Soojenevad käepidemed hoiavad ära käte külmetamise.

Lihtsamatel lumepuhuritel on tavalised rattad, parematel roomikud. Viimaste peamine eelis tuleb esile jäise ja raske lumega, sest tavalised rattad hakkavad ringi käima nagu lumme kinni jäänud autol. Ratastele saab küll külge panna ketid, aga need võivad lõhkuda näiteks sissesõidutee kiviparketti.

Puhuri viskekaugus sõltub nii masina võimsusest, seadistusest kui ka lumest. Parimatel masinatel lubatakse viskekaugust 15 meetrit, kuid selle peale ei saa näiteks sulailmaga sugugi kindel olla. Kvaliteetsematel masinatel on lume puhumist juhtivad kangid, kust saab muuta kaldenurka ja seadistada lund lendama kõrgelt või madalalt. Tagasihoidlikumatel masinatel saab seda teha käsitsi mootori pealt kaldenurka muutes.

Puhuri viskekaugus sõltub nii masina võimsusest, seadistusest kui ka lumest.

Soovitused lumepuhuri kasutamiseks

Lumepuhur on masin nagu iga teine ja vajab regulaarselt hooldust. Tingimata tuleb kontrollida õlitaset ja veenduda, et masin töötab korralikult ja ohutult.  Enne esimest kasutamist tasub läbi lugeda kasutusjuhend, sest igal tootel on oma eripärad, millest töötegemisel lähtuda. Lumepuhuri säästmiseks on oluline juba enne lume tulekut viia aiast ära esemed, mis võivad lumepuhuri kasutamisel ette jääda ja masinat lõhkuda. Mõistagi tasub arvestada ka sellega, et puhur on mõeldud töötegemiseks täiskasvanutele ning lapsed ja lemmikloomad tuleb hoida ohutus kauguses.
Puhasta masin kohe pärast töö lõppu ja eemalda lumejäägid, mis võivad jäätuda ja tekitada ülekoormust.

Artiklis kirjeldatud tooted:

lumepuhurid