Kuidas valida õige madrats, mis tagab hea une?

1221
Madrats

Kvaliteetne madrats on väärt investeering, mida saame enda tervise ja töövõimekuse huvides teha. Lünklik ja ebapiisav uni põhjustab väsimust, mälu- ja tähelepanuhäireid ning pikas perspektiivis ka kaalutõusu, nahaprobleeme ja enneaegset vananemist. Lisaks on uni üheks immuunsüsteemi aluseks ja selle vähesus teeb ukse viirusnakkustele lahti.

Selleks, et magamine laeks patareisid, mitte ei tühjendaks neid, on madratsil täita tähtis roll. Sageli arvatakse, et kvaliteetne madrats on krõbeda hinnaga, kuid mitte seda, et tegemist on pikaajalise investeeringuga – kuni 10 aastaks ja sisuliselt igaks ööks. Järgnevalt selgitan, millest sõltub madratsi hind ja millele peaks madratsi valimisel tähelepanu pöörama.

Miks ei sobi odav madrats igapäevaseks kasutamiseks?

Madratsite hinnad on väga erinevad sõltudes nii tootjast ja tehnoloogiast, vedrustussüsteemi struktuurist ning täiteks ja voodriks kasutatavast materjalist. Ka soodsal madratsil on oma koht – näiteks võib selle osta külalistetuppa või suvilasse, kus ei ööbita aastaringselt. Igapäevaseks kasutamiseks odav madrats pigem ei sobi. Isegi kui madrats võib tunduda algul mugav ja pealtnäha viisakas, on selle eluiga igapäevasel kasutamisel lühike ja see hakkab juba mõne aasta pärast unekvaliteeti mõjutama. Kvaliteetse madratsi eluiga seevastu on tavaliselt 9-10 aastat.

Kuidas mõjutab kehakaal madratsi valikut?

Madratsi põhifunktsioon seisneb keha õiges toetamises. Mugav ja keha järgiv voodimadrats ei tundu liiga pehme ega liiga kõva.  Paljuski on madratsi jäikus küll maitseküsimus, aga kõrge kehakaalu (üle 90 kilogrammi), keskmisest sportlikuma elustiili või sagedase seljavalu puhul on tähtis eelistada pehmele madratsile jäika. Madratsi kõrgus sõltub selle struktuurist ja materjalidest – vedrustusega madrats on reeglina kõrgem. Mida kõrgem on kehakaal, seda kõrgem võiks olla ka madrats. Loomulikult võib ka madala kehakaalu puhul eelistada kõrget madratsit, aga kõrge kehakaalu puhul on see väljamagamise seisukohast elutähtis.

Miks on vaja kattemadratsit?

Kui selgub, et uus madrats on ostetud siiski liiga jäik või liiga pehme, saab olukorda kattemadratsiga parandada, kuigi pikaajaline jätkusuutlik lahendus see pole. Küll on kattemadrats hea ajutine lahendus ka näiteks lahtikäival diivanil magades, selle saab hiljem lihtsasti kokku rullida ja kappi või voodikasti peita. Kattemadratsil on ka voodimadratsi eluiga pikendav roll, sest see aitab hoida madratsi puhtana.

Kuidas pikendada madratsi eluiga?

Selleks, et ise madratsi eluiga pikendada, tuleks seda ümber pöörata ja keerata iga kolme kuu tagant. Ainult pööramisest jääb väheseks ka peatsi ja jaluse poolt võiks regulaarselt muuta.

Pööramine pikendab madratsi eluiga
Pööramine pikendab madratsi eluiga

Ekslikult arvatakse, et madratsit on hea õues kloppida. Tegelikult võiks selle tegevusega olla ettevaatlik või üldse ära jätta, sest kloppimine deformeerib vedrusid. Pigem võiks madratsit mõlemalt poolt regulaarselt tolmuimejaga puhastada. Plekieemaldamiseks tuleks valida vähese kloorisisaldusega vahend ja vett ei tohi madratsile kallata. Samuti pole mõistlik tuleohu tõttu madratsit triikida ega voodit triikimislauana kasutada.

Madratsit on soovituslik mõlemalt poolt regulaarselt tolmuimejaga puhastada
Madratsit on soovituslik mõlemalt poolt regulaarselt tolmuimejaga puhastada

Hea une reeglid:

  • Igaöise keskmise ööune pikkus täiskasvanul võiks jääda vahemikku 7-9 tundi. Vähem pole hea ja rohkem pole ka hea.
  • Igal õhtul võiks minna voodisse samal ajal, see lihtsustab uinumist.
  • Kui uinumisega on rutiinist hoolimata raskusi, võiks päeval rohkem värskes õhus liikuda.
  • Samuti on tähtis hoolitseda, et magamistuba on püsivalt vaikne, pime ja jahe.

Artiklis kirjeldatud tooted:

madratsid
kattemadratsid
tolmuimeja