Mürasummutusega kõrvaklapid – kellele ja miks?

1338
Kõrvaklapid

Kaasaegse tehnoloogiaga kõrvaklapid on mugavad erinevates olukordades, et sukelduda muusikamaailma või ümbritsevast mürast eemalduda. Kõrvaklappidega liikumist näeb tänavapildis üha rohkem, samuti ka näiteks spordisaalis või lennureisil. Kõrvaklapid on hindamatuks abiliseks paljudele kontoritöötajatele, asendamatud kaaslased mänguritele ning paljudele teistele, et oma töö või hobidega tegeleda. Kõrvaklappide valimisel tuleks lähtuda sellest, kus ja milleks peamiselt klappe kasutatakse, et saada maksimaalne helikvaliteet ja kasutamismugavus.

Kõrvasisesed kõrvaklapid

Telefonist muusika kuulamiseks sobivad kõrva sisse käivad nööpkõrvaklapid. Kuigi oma pakutavalt helikvaliteedilt ei pruugi need parimad olla, teeb nende väike suurus ja taskukohane hind neist populaarse valiku.

Kui liikumist on rohkem ning helikvaliteet tähtsam, siis tuleks valida kõrvasisesed klapid, mis käivad kuulmekanalisse. Sellised klapid edastavad heli täpsemalt ja kadudeta. Kõrvasiseste klappidega kaasas käivad erisuurusega otsikud aitavad klapid igale inimesele sobivaks muuta.
Kui kõrvaklappe kasutatakse peamiselt sportimisel, siis on väikesed, kerged ja kõrvasisesed klapid asendamatuks heliedastajaks. Tagamaks klappide kindlat püsimist, tuleks valida spordiklapid, mille aasad kinnituvad kõrvalesta taha. Sportimiseks mõeldud klapid võiksid olla niiskuskindlad, et higi ja vihm neid ei kahjustaks ning soovitatavalt ka pestavad.

Kõrvapealsed ja suured kõrvaklapid

Kõrvapealsed kõrvaklapid on kuldne kesktee nii suuruse, kaalu kui ka helikvaliteedi osas. Klappide kõrvapadjad toetuvad kõrvalestale ja kvaliteetne heli edastatakse kõrvakanalisse lihtsamalt kui kõrvasiseste klappidega, mille kõlarielemendid on väga väikesed. Paljud kõrvapealsed klapid käivad väikeseks kokku ning nende mugavamaks ja turvalisemaks transportimiseks on komplektis ka karp või vutlar.

Suured kõrvaklapid ümbritsevad kõrvalesta täielikult ning on tõeliste heligurmaanide ja mängurite pärusmaaks, sest suudavad paremini välist heli summutada ning toovad kuulajani preemiumheli koos vinge bassiga. Tuleb arvestada, et nutitelefonide ja tahvelarvutitega kasutamiseks on suured klapid tihti liiga võimsad, mis tähendab, et heli ei pruugi olla kuigi detailne. Sellised klapid on peamiselt mõeldud kasutamiseks võimendi või muusikakeskusega, kuid selles osas on näha aktiivset arengut ning turule jõuab üha rohkem suuri klappe, mis tagavad isegi telefoniga kasutades suurepärase heli.

Suuri ning kõrvapealseid klappe on võimalik soetada nii avatud kui ka suletud disainiga.
Kuna suletud kõrvaklappidel on kõlarielemendi tagumine külg kaetud ja isoleeritud, ei kostu neist heli ümbritsevasse ruumi. Avatud disainiga klappidel on kõlarielemendi tagumine pool osaliselt või täielikult isoleerimata. Avatud klappidega muusikat kuulates tekib tunne justkui oleks terve bänd või orkester kuulaja ümber. Viimased sobivad kasutamiseks kodus, eemal linna- või kontorikärast.

Mürasummutavad kõrvaklapid

Juhtmega või juhtmevabad kõrvaklapid?

Bluetooth-ühendusega töötavad juhtmevabad kõrvaklapid on äärmiselt mugavaks lahenduseks neile, kes hindavad liikumisvabadust. Sellised klapid sobivad hästi spordi harrastajale ja reisihuvilisele ning võimaldavad ka kodus toast-tuppa kõndides nautida kvaliteetset muusikat. Kuigi juhtmevabade kõrvaklappide kasutusaeg on piiratud aku tööajaga, on see üldjuhul piisav ka aktiivsetele kasutajatele. Enamikel juhtmevabadel klappidel on ühtlasi juhtme kasutamise võimalus just sellisteks juhtudeks, kus klappide aku ootamatul hetkel tühjaks on saanud.

Bluetooth kõrvaklappidel on harilikult ka juhtnupud loo vahetamiseks ja helitugevuse reguleerimiseks ning mikrofon ja kõnele vastamise nupp telefoniga kasutamiseks.

Juhtmega kõrvaklapid on üldjuhul soodsamad kui juhtmeta versioonid ning see on ka põhjus, miks need pole oma populaarsust kaotanud. Ka tõeline melomaan peaks parimaks elamuseks vaatama võimalikult suurte, juhtmega kõrvaklappide suunas, sest just ümber kõrva paigutatavad kõrvaklapid aitavad kuulajani tuua maksimaalse helikvaliteedi.

Kui juhtmega kõrvaklappidel on L-kujuline pistik, siis sobivad need ka kõrvaklapipesaga varustatud nutitelefoniga kasutamiseks.

Mis on mürasummutus?

Mürasummutavate kõrvaklappide ülesandeks on eemaldada kõik ebavajalikud taustahelid ja -mürad. Eriti hästi saavad need klapid hakkama lennuki- ja laevamootorite mürina, vibratsiooni, tänavamüra ja rongihelide eemaldamisega. Seetõttu on need üha populaarsem valik neile inimestele, kes vajavad kontoris süvenemiseks täielikku vaikust ning soovivad tihti lennuki või ka rongiga liigeldes muuta reisi müravaesemaks. Kui tavaliste kõrvaklappidega lisatakse mürarikkas keskkonnas volüümi juurde, siis mürasummutusega klapid võimaldavad muusikat kuulata normaalse heliga, mis ei kahjusta ka kuulmist. Mürasummutavaid klappe ei tohi päris kindlasti kasutada liikluses, kus tuleb pidevalt valvel olla.

Kuna aktiivse mürasummutusega klappides kasutatakse toiteks patareisid või akut, siis on need võrreldes tavaliste klappidega pisut raskemad. Kuid see on väike hind, mida maksta hea mürasummutuse eest.

Millised kõrvaklapid valida lastele?

Kuna laste kuulmine on äärmiselt tundlik ja ükski vanem ei soovi valede kõrvaklappidega oma lapse kuulmist rikkuda, tuleks pere noorimatele isiklikud klapid soetada. Spetsiaalselt lastele mõeldud kõrvaklappide helitundlikkus on 85 dB, mis võib valju muusikaga harjunud täiskasvanule vähe tunduda, kuid tegelikult on see kvaliteetsete klappide puhul rohkem kui küll ja seda isegi pisut mürarohkemas keskkonnas.

Nagu täiskasvanute valikuski, on ka lastele mõeldud klappide hulgas nii juhtmega kui ka juhtmeta valikuid. Juhtmega klapid sobivad rohkem ühe koha peal istumiseks, tahvelarvutist või tavalisest arvutist multikate vaatamiseks või mõne mängu mängimiseks. Mugavuse huvides käivad lastele mõeldud klapid kõrvade peale ning on muidugi saadaval kõiksugu vahvates värvitoonides ja põnevate disainidega.   

Kõrvaklapid lastele

Artiklis kirjeldatud tooted:

Kõrvaklapid
Mürasummutavad kõrvaklapid
Laste kõrvaklapid