Muruniiduk või murutraktor: kuidas valida sobiv aiatehnika?

3942
HPG aiatehnika

Kaunis muru vajab regulaarset niitmist ja hooldust ning sellega tuleb algust teha juba kevadel. Olenevalt ilmast algab niitmise hooaeg aprillis või mais ja võib kesta hilissügiseni. Aiatehnika valikul on oluline kaardistada oma vajadused ja masinale seatavad ootused. Kui maja ümber on väike aed, siis piisab üldjuhul muruniidukist. Suurema aia omanikel tasub kaaluda murutraktori soetamist.

Kui koduaia muru niitmisele kulub iganädalaselt kaks tundi või enam, võib traktor märkimisväärselt aega säästa. Lisaks nelja-viiekordsele ajavõidule kulub suurelt maa-alalt traktoriga muru niites ka vähem kütust. Konkreetne rahaline ja ajaline võit sõltub siiski paljudest detailidest – aia suurusest ja reljeefist, masina võimsusest ja sellest, kui palju on muru vahel iluaia saarekesi, peenraid, puid ja marjapõõsaid.

Millisesse aeda sobib murutraktor?

Üldjoontes võib öelda, et traktor sobib aeda, mille suurus on 1500 ruutmeetrit või enam, väiksemates hoovides saab hakkama ka muruniidukiga. Samas ei saa ainult ruutmeetrite arvust lähtuda, palju sõltub ka statsionaarsetest aiarajatistest, peenardest ja teistest murutraktori vaates takistavatest teguritest.  

Millal valida raider?

Kui maja ümber on väike iluaed, kus on palju lilli, põõsaid, viljapuid, soppe ja saarekesi, pole murutraktor parim valik. Sellisel juhul tasub jääda kas muruniiduki juurde või soetada hoopis raider. See on liigendatud roolisüsteemiga, suure manööverdamisraadiuse ja ees asetseva lõikeosaga masin, mis muudab niitmise põõsaste ja lillepeenarde vahelt lihtsaks ja mugavaks. Raider on justkui traktor, mis pääseb pea igale poole ligi. Näiteks suure viljapuuaia puhul on raider hea valik. Raideril on siiski traktoriga võrreldes üks miinus – sellel pole statsionaarset kogujat, millega niidetud muru kokku korjata.

Muru niitmine
Raider võimaldab kitsastes oludes paremat manööverdamist kui murutraktor.

Kui suure võimsusega traktor valida?

Murutraktori hind sõltub suuresti ka võimsusest. Siinkohal tuleb endale esitada mitu küsimust: kas niidetakse vaid laugelt maalt või on maastik vooreline ning suurte tõusudega? Kas on soov traktoriga ka käru vedada või selle ette talvel lumesahka kinnitada? Kui niidetakse vaid iluaiast muru, siis pole võimas masin tarvilik, kuid kõigil teistel puhkudel on oluline, et masin lisakoormusega toime tuleb. Kui tegu on künkliku Lõuna-Eesti maastikuga, siis tasub eelistada võimsat, kuid kitsama lõikealaga murutraktorit. Omamoodi lisakoormuseks on ka muru kokkukoguja. Statsionaarse kogujaga masinatel on vajamineva lisavõimsusega arvestatud, kuid hiljem kogujat soetades peaks vaatama, kas masin kannatab täiendavat koormust.

Juba olemasolevale murutraktorile lumesahka või järelkäru ostes on samuti mõistlik järele vaadata, kas võimsust jagub piisavalt ja kas sahka saab traktori külge kinnitada. Kui masin ei ole väga võimas, võib abi saada rattakettidest ja kergematel mudelitel ka lisaraskusest. Suure koguse raske lumega nõrgema mootoriga murutraktor paraku toime ei tule.

Kogujaga murutraktor või multšimine?

Murutraktorit valides tuleb teha otsus, kas eelistada masinat, mis viskab muru välja, korjab selle kogujasse või teeb murust multši. Kõrge muru ja suure maalapi puhul võib olla võrdlemisi ebameeldiv pärast muru kokku riisuda, seega tasub koduaia puhul eelistada kas kogujaga lahendust või muru multšiks peenestavat masinat. Viimane on siiski tõhus vaid sagedase muruniitmise korral, kõrget heina see masin peenikeseks hekseldada ei suuda. Kui on soov soetada kogujaga murutraktor, siis tasub eelistada mudelit, millel on koguja standardvarustuses. Sellisel juhul ei teki kindlasti probleeme omavahelise sobivusega. Reeglina saab kõigile murutraktoritele kogujat ka hiljem lisada, aga siis tuleb jälgida, kuidas need omavahel ühilduvad. Enamikel traktoritel on lõikeosa kõhu all, aga leidub ka külgväljaviskega masinaid. Eraldi on müügil ka multši tegemise komplektlahendus, milleks paigaldatakse traktorile multšiklapp ja spetsiaalne tera.

Millist käigukasti eelistada?

Nii nagu autodel, on ka murutraktoritel kolme käigukasti tüüpi – automaat, poolautomaat ja manuaal. Automaatkäigukast pakub suuremat kasutusmugavust ning on ka pisut kõrgema hinnaga. Seda tüüpi käigukast on soovitatav neile, kellel on aias palju manööverdamist ning tagurdamist, sest käiguvahetus on kiirem ja sujuvam.

Mille järgi valida lõikelaius?

Murutraktorit ostes on oluline vaadata ka selle lõikelaiust. Kui aed on suur ja seda katab peamiselt muru, tasub valida laiem lõikelaius. Kui aias on palju takistusi ja künkaid, eelista kitsama lõikelaiusega murutraktorit.

Murutraktor
Koduaia puhul eelistada kogujaga murutraktorit või muru multšiks peenestavat masinat.

Mõnevõrra vähemolulised detailid, mida traktorit ostes jälgida, on rataste suurus, kütusepaagi mahutavus ja masina enda kaal. Reeglina on võimsamatel traktoritel nii suuremad rattad kui kütusepaak. Enamasti pole murutraktorid kunagi nii rasked, et pinnasele liiga teha, aga kui tegu on soisema maaga, võiks ka kaalunumbrit vaadata. Küll pole ühegi traktoriga soovitatav sõita peale värskelt istutatud murule – nii maapinnale kui murule tuleb anda aega tugevust koguda.

Murutraktori hooldus

Kõigi masinate eest tuleb kanda pidevalt hoolt ja siin pole erandiks ka murutraktor. Kindlasti tuleb igal aastal õli vahetada ning puhastada masin põhjalikult enne talve tulekut. Oluline on tutvuda ka garantiitingimustega, sest vale hooldus võib masinale antud garantii lõpetada.

Hoolsa peremehe käes peab kvaliteetne aiatehnika vastu palju aastaid. Selleks, et masin pakuks ka maksimaalselt mugavust ja ajasäästu, on tarvis enda jaoks eelnevalt kaardistada kõik masinale seatavad ootused.

Artiklis kirjeldatud tooted:

Aiatehnika
Muruniiduk
Murutraktor
Raider