Mullafrees – väärt abiline igas aias

1303
Mullafrees

Nutikamad aiapidajad teavad, et sügisel pärast saagi koristamist tasub appi võtta mullafrees ja maapind kevadeks ette valmistada. Vastasel juhul võib kevadel ees oodata tihke ja raskesti töödeldav pinnas, mille läbikaevamine on aeganõudev töö.

Enne mullafreesi soetamist soovitame esmalt läbi mõelda oma vajadused ja valida masin lähtuvalt maalapi suurusest ja töödest, mida freesiga on plaanis tegema hakata.

Väiksesse koduaeda ja põllule sama mullafrees ei sobi

Kui koduaias on peamiselt lillepeenrad ja väike köögiviljaaed ning muruplats, siis sobivad ees paikneva tööorganiga mullafreesid. Kui aed on pisike, siis võib valida väiksema mudeli, aga kui peenraid on mitmeid, siis kulub ära kandekäepidemega või ratastel masin, mida on lihtsam erinevate aialappide vahel manööverdada. Väikesed mullafreesid kaaluvad alla 30 kilogrammi ja on reeglina ka väiksema mootoriga ja vähema jõudlusega kui võimsad seadmed.

Kui hoolitsust vajab juba suurem muruplats või tihke pinnasega üleskündmist ootav põld, siis tuleks valida taga asetseva tööorganiga mullafrees. Mida tihkem ja kivisem on pinnas, seda võimsama mootoriga masinat läheb tarvis. Jälgi, et ratastel oleks ka veojõudu ja masin kindla ning vastupidava ülesehitusega. Keskmise suurusega, kuid mitmekülgsed masinad kaaluvad 40-60 kilo ja sobivad keskmisesse aeda või väiksemale põllule. Suurema maa läbitöötamiseks on vaja tõsisemat tööriista.

Nagu elus tihti juhtub, on abimeest tarvis erinevate tööde jaoks. Kui kodu juures on nii lilli, peenramaad, murupinda kui köögiviljapõldu, siis tuleks valida mullafrees, mille külge saab ühendada ka teisi vajalikke tööriistu, näiteks niidumasinat, käru, lisaatrasid ja servalõikurit.

Freesiga saab isegi kartuleid korjata, murumättaid eemaldada, pinnase hapnikusisaldust suurendada ja kuivendusvagusid rajada, kui soetada juurde vastavad lisaseadmed.  Masin ise peab küll selle võrra võimsam ja kallim olema, et sinna saaks vajalikke tööriistu külge ühendada. Mõned lisaseadmed on ühildatavad ainult suuremate, mõned ainult väiksemate mullafreesidega.

Mullafrees on väärt abiline igas aias.

Mida mullafreesi soetades veel silmas pidada?

Ükskõik millist tööriista ostes tasub valida seade, mis on vastupidavast materjalist ja kindla ehitusega. Ainult nii saad kindel olla, et ostetud masin peab töötegemisele vastu ja jääb ustavaks abiliseks pikaks ajaks.

Töömugavuse lisamiseks on paljudel mullafreesidel tagurpidikäik ja reguleeritav käepide. Tagurpidikäik tuleb kasuks siis, kui aiamaal on palju manööverdamist. Jälgi, et olemas oleks ka turvalukustus, mis välistab käikude segamini mineku.

Reguleeritav käepide lubab masina sättida sobivasse asendisse, et töötamine oleks kergem. Näiteks seljavaludega kimpus inimesed võiks valida ergonoomiline seadme, mille saab enda käe järgi mugavaks sättida.