Kuidas valida mugav diivan, mis sobitub elamisega?

2836
Diivan elutoas

Diivan on elutoa südameks. Diivani soetamine võib olla küll kulukas ettevõtmine, kuid on vähemalt sama oluline investeering kui korralik voodi, mistõttu tasub end enne diivani ostmist varustada mõningate kasulike teadmistega.

Paljud inimesed valivad elutoa diivani üksnes sobivat värvigammat silmas pidades või otsustavad lihtsalt meeldimise baasilt. Teised arvavad, et teavad täpselt, mida soovivad, kuid poodides ja netikauplustes leiduv suur valik võtab silme eest kiiresti kirjuks. Jagame nõuandeid, mis aitavad tulevase lemmikdiivani üles leida ja koju tuua.

Eesmärk

Alustuseks tuleks mõelda, milleks elamises diivanit kõige enam kasutatakse. Kui kasutad diivanit teleri vaatamiseks, siis peab mööbliese mahtuma suunaga teleri poole. Kui aga tegemist on suurema perega, kes kõik õhtuid elutoas veedavad, vajad lisaks suuremale diivanile mugavaid tugitoole ja patju, et üheskoos veedetud hetked oleks mugavad. Aktiivse võõrustajana peaksid aga kindlasti vaatama diivaneid, mis öö saabudes lihtsa vaevaga mugavaks voodiks muutuvad.

Nurgadiivan sobib hästi avatud ruumidesse, kus see toimib eriti osavalt toa poolitajana. Näiteks eraldab elutoa söögitoa osast.

Nurgadiivan
L-kujuline diivan avatud ruumis

Ümara disainiga diivan sobib väiksemasse elamisse, kus võõrustatakse sõpru ja lähedasi või korraldatakse filmiõhtuid.

Ümara disainiga diivan
Ümara disainiga diivan sobib väiksemasse elamisse.

Karkass

Karkass on diivani selgrooks ning selle kvaliteet määrab diivani eluea. Pehmest puidust raamistikuga diivan muutub kiiremini n-ö pehmeks ning detailid hakkavad omavahel liikuma. Kui diivan on igapäevaselt kasutuses, siis tuleks eelistada näiteks vineerist, kasest, pöögist jne valmistatud raamistikuga diivanit. Plastikust osadega diivanid kipuvad samuti kiiremini hingusele minema.

Mugavus

Keskmise diivani sügavus on 60 cm, mis annab piisavalt ruumi pikajalgsetele, samas lubab lühematel ka jalad mugavalt enda alla sättida. Diivaneid on saadaval erinevate sügavustega, mistõttu peaks kõigepealt mõtlema, milline oleks sobilik just sinu vajadustega. Kui diivan on ennekõike puhkamiseks ja pikutamiseks, siis tuleks valida selline mööbliese, mille sügavus on vähemalt 62 cm. Ka tuleks mõelda diivani kõrgusele, sest needki varieeruvad. Tavaliseks kõrguseks on 45-50 cm. Lamamiseks või ka lõunauinaku nautimiseks tuleb arvesse võtta ka diivani pikkust. Pikkuse, sügavuse ja kõrguse osas ei ole ühest õiget vastust, kuid kindlasti on need parameetrid olulised faktorid, millele diivani valimisel mõelda.

Materjal

Olenemata värvist, mängib diivani kattematerjal olulist rolli. Igapäevaseks kasutamiseks mõeldud diivan peaks olema kaetud vastupidava kangaga. Vastupidavuse näitajaks on martindale ´i number ehk mida suurem on näitaja, seda kulumiskindlam peaks olema ka kangas. Kellel diivani soetamiseks suurem eelarve kulutada, võib muidugi eelistada linase või villasega segatud kangaga kaetud diivanit. Täisnaturaalsed materjalid kipuvad aga otsese päikesevalguse käes kiiremini pleekima, mistõttu tuleks akna all asetsev diivan valida sünteetilise kattega. Sama soovitus kehtib ka lastega ja lemmikloomadega peredes, kus mööblit keskmisest tihemini puhastada tuleb. Puhastamist lihtsustavad ka eemaldatavad diivanikatted. Diivani eluiga aitab pikendada ja kaunist välimust säilitada muidugi ka õige hooldus.

Suurus

Võta mõõdulint ja tee selgeks diivani maksimaalne suurus. Kindlasti tuleb mõelda, kas diivan on ainus istumiskoht ruumis või soovitakse lisada ka näiteks tugitoolid ja kohvilaud. Visuaalse pildi loomiseks aseta põrandale soovitud mõõtmetes diivani suuruselt maalriteip ja vaata, kas kõik soovitu ikka tuppa mahub. Lisaks põrandapinnale tuleks üle mõõta ka trepid ja ukseavad, sest valitud diivan ei pruugi neist läbi mahtuda. Limiteeritud ligipääsu korral vali madalama seljatoega, eemaldatavate jalgadega või erinevatest osadest koosnev diivan.

Artiklis kirjeldatud tooted:

Diivanid
Tugitool
Diivanvoodi
Nurgadiivan
Nurgadiivanvoodi