Kas ja kellele toob raske tekk parema une?

5214
Raskustekk toob parema une

Raskustekk on tavapärasest tekist mitmeid kordi raskem ning selle kasulik mõju ilmneb stressi ja ärevuse leevendamises ning sügavama une soodustamises. Lünklik või ebapiisav uni mõjutab tervist, emotsioone ja töövõimet ning võib põhjustada mälu- ja tähelepanuhäireid, kasvatada kehakaalu ja aidata kaasa kiiremale vananemisele. Uurime lähemalt, kuidas soodustab raskus uinumist ja lõõgastumist ning anname nõu, kuidas valida õige raskusega tekk.

Raskusteki positiivsed mõjud

Meditsiini- ja teraapiavaldkondades on raskustekke kasutatud juba aastaid ning nende rahustav mõju on teaduslikult tõestatud. Raskuse toimel hakkab keha tootma serotoniini ja melatoniini, mis tekitavad rahulolutunnet ja aitavad lõõgastuda. Samuti väheneb raske teki all kortisooli ehk stressihormooni tase. Raskus pakub turvatunnet, mis seostub alateadvuses kallistamisega. Raske tekk maandab kergemini keha ja meele ning see võimaldab kiiremini rahuneda ja uinuda.

Unehäired on tänapäeval väga levinud probleemiks. Kõige enam kannatavad ärevuse ja uinumisraskuste käes algklasside lapsed ja üle kolmekümne viie aastased täiskasvanud, kelle magama jäämist segavad argimõtted ja igapäevamured.

UneRuno  raskustekk
Raske tekk mõjub kehale nagu suur kallistus

Raskustekke toodetakse Eestis

Raskustekkide tootmisega tegeleb Eesti ettevõte UneRuno. „Idee sündis isiklikest vajadustest,“ räägib ettevõtte üks asutaja Keit Hints. Keiti ärevsuhäirega lapsele mõjus rahustavalt kui isa teda kõvasti enda kaissu võttis. Keit oli kuulnud raskete tekkide populaarsusest Ameerika Ühendriikides. Esmalt uuriti tellimise võimalusi, kuid sellega tekkis palju ületamatuid takistusi. Sealt arenes mõte edasi ning katsetused raskustekkide valmistamiseks said alguse 2017. aasta jaanuaris.

Raskustekkide valmistamisel kasutatakse kvaliteetseid materjale, et tekk hingaks, ei ajaks higistama ja selle all oleks mõnus magada.

Õige raskuse valimine

Teki raskus võiks olla 10 kuni 15 protsenti kehakaalust. Enamasti ostetakse naistele seitsmekilone ja meestele kaheksakilone tekk. Lapsed eelistavad üldjuhul veidi raskemaid tekke. Lasteteki raskuse valimisel soovitame valida 10 protsenti kehakaalust ning lisada sellele veel 1-2 kg. Näiteks 24 kg kaaluvale lapsele on sobiv viiekilone tekk.

Raskusteki saab rulli keerata
Raskusteki saab väikeseks rullida

Kaheinimese tekke ei toodeta, kuna see osutuks väga raskeks ja puudub kindlus, et see raskus terve uneaja vältel kahe inimese peale ühtlaselt ära jaguneb. Samuti oleks kaheinimese tekke väga keeruline pesta ja voodipesu vahetamine nõuaks suurt pingutust.

Täiskasvanute tekid on mõõdus 150 x 200 cm ja laste raskustekid  105 x 140 cm.

Kõik inimesed on erilised ja seetõttu on UneRuno tekid unikaalse lahendusega – raskuseid saab soovi korral eemaldada või vajadusel ka juurde lisada. Raskustäiteks on antibakteriaalsed ja pestavad klaaspärlid. Teki pealiskangas on valmistatud 100% puuvillast ja soojustäiteks 100% Tencel, mis on ökoloogiliselt puhas, hästi hingav ja antibakteriaalne.

Raskustekk ei sobi inimestele, kellel on hingamisraskused või vereringehäired.

Artiklis kirjeldatud tooted:

Raskustekk