KEVADINE KODUKORISTUS: 5 nippi suurpuhastuseks

1305
Kevadine kodukoristus

Pärast pikka talve on aeg ette põhjalik kodukoristus ja kodu värskendada. Kevadine suurpuhastus ei pea tähendama tervet nädalavahetust kestvat palehigis pingutamist. Kui ühel nädalavahetusel pesta aknad, teisel vaadata üle kodumasinad, kolmandal koristada kapid ja neljandal puhastada kodutekstiilid, siis on töömaht jõukohane ja koristamine ei muutu sunnitud tegevuseks.

Reastame mõned koristusnipid, mis aitavad suuri koristustöid paremini planeerida, talvetolmust lihtsamini vabaneda ja kevadele puhta koduga vastu minna.

Enne suurpuhastust soovitame esmalt koristustarbed korrastada ja komplekteerida. Kui koristustarbed on ühes karbis või ämbris, siis on neid mugav endaga  kaasas kanda. Lisaks kodukeemiale annavad kevadkoristuses häid tulemusi ka sidrun, sooda ja äädikas. Kindlasti tuleks üle vaadata vana põrandamopp või -lapp ja see uue abilise vastu vahetada või põhjalikult puhastada. Kuna ka tolmuimeja on tähtis abiline kevadpuhastuses, siis tuleks selle filtrid puhastada või uued soetada, et vähem tolmu õhku lenduks.

1Akende pesemine

Akende pesemiseks on parim poolpilvine ja tuulevaikne päev

Soovitame kevadist suurpuhastust alustada akende pesemisega – see lööb toad särama ja annab lisamotivatsiooni järgmisteks tegevusteks. Puhtad aknad muudavad toa avaramaks, kuid samas torkab mustus paremini silma.

Akende pesemiseks on parim poolpilvine ja tuulevaikne päev. Tuul kuivatab aknad liiga kiiresti ja klaas võib jääda triibuliseks. Ere päike ei lase objektiivselt tulemust hinnata ning plekid jäävad sageli märkamatuks. Aknapesu tuleks alustada raamidest kasutades selleks kas aurupuhastit või tavalist nõudepesuvahendit ja švammi. Nõudepesuvahendiga saab pesta ka aknaklaase. Aknapesuvedeliku  manustamisega tasub olla mõõdukaks, sest vahend ladestub klaasile ja jääb päikese käes helkima.

Klaaside pesemiseks võiks olla kaks suurt švammi (üks sise- ja teine väliskülgede jaoks), kuivatamiseks kummiservaga aknapesija ja poleerimiseks mikrokiust lapp. Parima tulemuse saamiseks tuleks klaasipesu alustada välimisest küljest ja liikuda ülevalt alla. Kuivatamisel kaheksate või ringide tegemine aitab vältida klaasi triibuliseks jäämist. Viimase sammuna tuleks ette võtta aknalaudade puhastamine.

Kriimuvaba ja läikiva tulemuse annavad lihtsa vaevaga ka aknapesurid, mis võimaldavad pesuvahendiga aknaid puhastada. Erinevad otsikud tagavad ligipääsu ka kõige tüütumatesse nurkadesse ning kuivatusfunktsioon teeb klaasipinna ideaalselt kuivaks.

2Suurpuhastus garderoobis ja kappides

Kevadine suurpuhastus garderoobis aitab vabandeda seisma jäänud asjadest

Garderoobide ja kappide korda tegemine on kevadeti vajalik, et pakkida ära talveriided ja jalanõud ning otsida kevad-suvised esemed välja. Selle töö käigus tuleks riiulid korda sättida ja  vabaneda seisma jäänud asjadest andes need heategevuseks või taaskasutusse.

Kappides aitavad süsteeme luua läbipaistvad kastid ja vaakumkotid. Vajadusel tuleks soetada ka uued riidepuud või garderoobisüsteemid, et asjad mugavalt ja käepäraselt paigutada.

Sama kehtib ka köögitarvikute ja teiste nipsasjadega. Kui kapis on asju, mis on pikalt tolmu kogunud või on katki läinud ja pole leidnud kasutust, siis  on aeg nendest kevadpuhastuse käigus vabaneda. 

3Pehme mööbli, kardinate ja vaipade puhastamine

Pehmet mööblit on kõige tõhusam puhastada aurupuhastiga

Kodutekstiilid koguvad tolmu ning halvemal juhul ka plekke, millele pole õigel ajal jaole saadud. Ka pealtnäha puhas diivan või madrats võib endas peita suurel hulgal tolmuosakesi. Eemaldatavad tekstiilkatted nagu näiteks kardinad, pleedid ja padjakatted tuleks pesumasinas puhtaks pesta või keemilisse puhastusse viia.

Kardinad püsivad kauem kaunid kui panna kevad-suviseks hooajaks ette uued kardinad ning anda samal ajal talvisele komplektile puhkust. Kardinate vahetamine on ühtlasi kiire ja lihtne viis interjööri värskendamiseks ning elamisse suvise kerguse ja õhulisuse toomiseks.

Pehmet mööblit on kõige tõhusam puhastada aurupuhastiga, mis eemaldab kuuma auru abil mustuse sügavuti. Nii elutoa diivanit ja tugitoole kui ka magamistoa madratsit tuleks kevadpuhastuse käigus värskendada ja sinna pugenud tolmulestadest vabaneda.

Madratsit tasuks pärast puhastamist ka pöörata, sest see aitab kaasa madratsi eluea pikendamisele. Tekid ja padjad, mis on pika kasutamise järel oma algsed proportsioonid kaotanud, tuleks välja vahetada. Tekkide ja patjade eluiga on keskmiselt 4-5 aastat.

Regulaarset puhastamist vajavad kindlasti ka kodused vaibad, lambanahad ja teised sarnased tolmukogujaid.  Pärast tõhusat kloppimist tasuks vaibad kergelt niiske mikrokiudlapiga üle käia. Kui kaltsuvaibad  mahuvad pesumasinasse, siis on nende puhastamiseks parim õrn pesuprogramm.

4Köögi koristamine

Kodumasinate korraline hooldus ja puhastamine tagab nende pikema eluea

Köögis võiks lisaks kõigi pindade puhastamisele, teha korda köögikapid, kontrollida kuivainete kuupäevi ja vaadata kriitilise pilguga üle kodumasinad. Kodumasinate korrapärane hooldus ja teatud aja tagant läbiviidav suurpuhastus on oluline nende eluea pikendamiseks.

Veekeetja ja kohvimasin, mis on igapäevaselt kasutuses, vajavad regulaarset katlakivi eemaldamist. Veele lisatud äädikas lagundab pärast kuumutamist katlakivi. Seejärel tuleks kindlasti korralikult loputada ja enne järgmist kasutamist keeta paar korda puhta veega läbi.

Hooletusse jäetud mikrolaineahju puhastamist lihtsustab sinna asetatud veekauss, kuhu on lisatud paar tilka sidrunimahla.  Paari minutiga sulatab tuline veeaur ahju sisemusse jäänud toidujäägid lahti.

Praeahju põhja kõrbenud toidujääkide eemaldamiseks on abiks äädikas ja sooda, mis koos reageerides aitavad tõrksat mustust eemaldada. Loomulikult tuleks mustus eemaldada võimalikult kiiresti ja puhastada praeahi ning pliit peale iga kasutuskorda.

Tähelepanu tuleb pöörata ka pliidi kohal olevale õhupuhastajale, mille rasvafilter vajab regulaarset puhastamist. Filtrid tuleks eemaldada ja pesta nõudepesuvahendiga kuumas vees või nõudepesumasinas.

Külmiku puhastamisel tuleks esmalt ära visata kõik riknenud toiduained. Seejärel tühjendada külmik täielikult ning vajadusel panna sulama. Kui riiulid on toatemperatuuriga kohanenud, siis saab asuda puhastamise juurde ja pesta nii riiulid kui ka seinad spetsiaalse puhastusvahendiga või veega, mis on kokku segatud sidrunimahlaga. Kui tegemist on Nofrost-märgistusega külmikuga, siis see sulatamist ei vaja. Piisab kui riiulid välja võtta ja ära puhastada.

Kõige harvemini puhastatakse pesumasinaid ja nõudepesumasinaid. Niiskus soodustab bakterite levikut ja halva lõhna teket. Vähemalt kord kuus tuleks trumlisse äädikat kallata ja seejärel lasta masinal tühjalt käia. Pärast pesu ukse praokile jätmine aitab masinal tuulduda ja korralikult kuivada.

5Puhastuskuur vannitoas

Vannitoa suurpuhastus peaks hõlmama ka seinte ja nurkade küürimist, mida tavaliselt ei puhastata. Aurupuhasti on tõhus abimees ka vannitoas. Kuum aur eemaldab hõlpsalt seintele kogunenud mustuse ja ei jäta triipe ning sobib hästi vuugivahede sügavpuhastamiseks.

Keraamiliste plaatide pesuks sobib kasutada ka nõrga söögiäädika lahust, millega  võiks puhastada segistite ja duši otsikud sinna kogunenud katlakivist.

Kui vannitoas on märgata hallitust,  siis võib põhjuseks olla ebapiisav ventilatsioon, millele peaks eraldi tähelepanu pöörama.

Artiklis kirjeldatud tooted:

Koristustarbed
Aknapesurobot
Aurupuhastid