Mahlategu: vali endale sobiv tehnika ja mahlapress

3372
Mahlapressi valimine

Mahlapresside valikus on mitmekümneid erinevaid mudeleid – osad mahlapressid sobivad paremini kohe tarbitava mahla valmistamiseks, teised säilitatava mahla jaoks. Õige seadme väljavalimiseks tasub esmalt läbi mõelda, millisest toorainest on soov mahla valmistada ja milline on oodatud tulemus, sest erinevatel tehnoloogiatel on erinevad eelised.

Samuti tasub tähelepanu pöörata seame hooldamisele – mõne puhastamine on lihtne ja kiire, teise puhul tuleb rohkem aega varuda. Seadme hinda võivad mõjutada ka lisafunktsioonid, näiteks saab mõne masinaga töödelda ka külmutatud toorainet ehk näiteks talvel sügavkülmutatud maasikatest ja mustikatest smuutit valmistada. Üldiselt võib eeldada, et kõrgem hind peegeldab suuremat tootlikkust ja kasutusmugavust.

Õunamahla valmistamine

Koduaedades valmivad saadused toovad õhku magusat sügisehõngu. Esimesed ploomid ja õunad pistetakse otse puu all põske, aga sageli jagub koduõunu mahlavalmistamiseks kogu suguvõsale. Õunamahla valmistamiseks on vaja  õunapurustajat ja mahlapressi, millega on mugav õues või väliköögis töötada. Valikus on nii elektrilised kui ka manuaalsed puuvilja purustajad. Kui käsipurustajaga purustab 2 inimest tunni jooksul umbes 300 kg õunu, siis elektrimootoriga purustaja teeb töö 2-3 korda kiiremini.

Varasemalt laoti mahla pressimiseks purustatud õunamass eraldi kottidesse, kuid kaasaegsetel mahlapressidel on selleks üks filtrikotiga anum. Korvpressi peamine eelis on väiksem ajakulu – võrreldes tavalise pakkpressiga on pressimine kuni 5 korda kiirem.

Mahlapress õunamahla valmistamiseks

Kuna pressitud õunamahl säilib pastöriseerimata värskena vaid loetud päevad, tuleb säilitamiseks õunamahla vähemalt 80-kraadini kuumutada ja seejärel sobivasse steriilsesse anumasse valada. Klaaspurkide asemel kasutatakse mahla säilitamiseks üha rohkem kraaniga plastikust säilituskotte, millele on võimalik ümber panna papist karp. Karbid võtavad vähe ruumi ja on taaskasutatavad, nendes on lihtne mahla hoiustada ja mugav kasutada.

Värske mahl tsentrifugaalmahlapressiga

Värske mahla valmistamiseks ostetakse kõige enam tsentrifugaalmahlapresse, mille tehnoloogiale viitab ka nimi. Vilja rakkudest eraldatakse mahl tsentrifugaaljõu ehk pöörlemise teel, kusjuures masin teeb vähemalt 30 000 pööret minutis. Tsentrifugaalpressside populaarsusel on mitu põhjust. Ühelt poolt on need mahlapressid taskukohase hinnaga, teisalt väga mugavad ning mahl valmib kiiresti. Nagu ikka, on iga plussi kõrval ka väike miinus. Tsentrifugaalmahlapressidele heidetakse ette, et mahlas on vähe viljaliha ning kuumutamisel hävinevad mitmed toitained. Tegelikult on mahla töötlemiskuumus siiski võrdlemisi madal ning enamikele toitainetele ja ensüümidele see ohtu ei kujuta.

Tsentrifugaalmahlapress

Tsentrifugaalmahlapressis toimub töötlemisega samaaegselt mahla rikastamine õhuga, mistõttu mõjutab hapnik mahla värvust ning maitset. Seega on tsentrifugaalmahlapressis toodetud mahla soovitatav tarbida koheselt.

Uue generatsiooni külmpressimeetod

Tsentrifugaalpresside kõrval kogub üha enam populaarsust uue generatsiooni külmpressimeetodi mahlapress, mida kutsutakse ka aeglaseks mahlapressiks. Erinevalt tsentrifuugimeetodist valmib aeglase masinaga mahl surumisjõu abil ehk tooraine pressitakse surve jõul läbi filtri. Kuumust ja hõõrdumist selle meetodi puhul praktiliselt ei teki ja nagu nimigi ütleb, tagab aeglane töötlemine vilja raku tühjendamise täielikult. Külmpressimeetodil mahla tegemise peamiseks plussiks on seega ehedam ehk toitaine- ja viljaliharikkam mahl.

Külmpressiseadmete kasuks soovitaks otsustada ka neil, kes soovivad kasutada võimalikult erinevat toorainet – nii võib sellesse pressi panna ka näiteks aiast värsket rohelist ja valmistada kasvõi spinatikokteili, mida tsentrifugaalmahlapressiga teha ei saaks.

Külmpressi meetodil mahlapressid

Kui tsentrifugaalmahlapressi iseärasuseks on mahla rikastamine õhuga, siis nn aeglase tehnoloogia puhul on see minimaalne ja mahla ei pea tingimata koheselt tarbima. Küll aga peab arvestama, et seade on mõeldud väikeste koguste valmistamiseks. Kuna töötlemisprotsess on ajakulukam, sobib külmpressmeetod hästi neile, kes on valmis panustama kvaliteetse ja toitaineterikka mahla valmistamisse aega.

Artiklis kirjeldatud tooted:
mahlapressid