Nutikale aiapidajale: robotniiduk säästab aega ja raha

4297
Robotniiduk

Muruniitmisele kulub suvel lõputu hulk tunde. Robotniiduk on tänapäeva kiire elutempo juures aiapidajatele tänuväärne abimees, mis vaikselt aias ringi liikudes säästab väärtuslikku aega. Lisaks aja kokkuhoiule on sellel trendil veel neli põhjust: rahaline sääst, enda ja naabrite vabastamine ebavajalikust mürafoonist, märksa väiksem ökoloogiline jalajälg ning ilusam muruvaip.

Miks eelistada robotniidukit?

  • Roboti puhul on küll suurem esialgne investeering kui tavaniiduki või traktori puhul, kuid hilisemad kulud on seevastu madalamad. Kütuse ja õli ostmise asemel kulub robotniiduki elektrile sõltuvalt masina võimsusest ja tööpiirkonnast 5-15 eurot aastas ehk roboti elektritarve on teiste elektrineelajatega võrreldes pea olematu. Lisaks tuleb regulaarselt vahetada terasid (varuterad kolmeks vahetuskorraks maksavad umbes 15 eurot) ja teha korralist hooldust, aga need kulud kaasnevad ka teiste muruniidu masinatega.
  • Teine põhjus roboti eelistamiseks on sissehingatav koduaia õhk ja meist mahajäetav jalajälg. Vähe on räägitud, et tavaline muruniiduk reostab loodust rohkem kui auto. Töötava niidumasina järel kõndides hingame sisse suure osa Mendelejevi tabelist.
  • Paljudes tihedates elamupiirkondades on kokku lepitud, et muru niidetakse ühel kindlal nädalapäeval. Kui nädalavahetus kulgeb naabrite muruniitmise mürafoonil, siis on kõigile tohutu kergendus, et otsustatakse hääletute robotite kasuks. Sellise masina puhul pole vaja süümepiinu tunda isegi siis, kui masin alustab niitmist laupäeva hommikul kell 7.
  • Robotniidukite ostul peljatakse kõige enam väikeste laste ja koduloomade pärast. Sellel hirmul pole alust, sest robotid on muudetud maksimaalselt ohutuks. Korralikel robotitel on tõste- ja kallutusandurid ehk niidutera seiskub koheselt kui masinat maast üles tõestatakse või küljele kallutatakse. Selleks, et kellegi varbad ei saaks niiduteraga pihta, on see väikese diameetriga ja piisavalt kaugel niiduki korpuse servast.
  • Ka vihma pole põhjust karta. Osad robotid küll pelgavad suuremat sadu ja lähevad ise vihma korral laadimisjaama, teised jätkavad tööd ka sajuga, sest vesi ei tee neile kurja.
  • Isegi vargad pole robotile ohuks, sest esiteks on tarvis lisaks niitjale kaasa võtta laadimisjaam, mille kättesaamine pole kergete killast ning teisalt on tänapäevastel robotitel PIN-koodid ja alarmid, mis ei lase pikanäpumeestel vaikselt toimetada. Mõistagi saab robotniidukit koduse varana ka kindlustada.
Robotniiduk liigub aias vaikselt ja niitmine ei häiri naabreid

Mida robotniiduki valimisel silmas pidada?

Robotit tasub väga hoolikalt valida. Iga robot on sobilik niitma kindla suurusega maa-ala ja ei ole põhjust eeldada, et masin oleks võimeline enamaks. Seega kui on tegu näiteks 3000-ruutmeetrise krundiga ja niiduki eelduslikuks võimekuseks on 1500 ruutmeetrit, võiks osta ühe roboti asemel kaks. Võib osta ka sellise, mis ongi mõeldud 3000 ruutmeetri niitmiseks, aga pigem valida võimsus väikese varuga, mitte puudujäägiga. Igal aastal tuleb turule üha võimsamaid ja suuremate aedade jaoks sobilikke roboteid, seega kui varem võisteldi vaid muruniidukitega, siis nüüd juba ka murutraktoritega.

Teine asi, millega tasub arvestada on aia pinnavorm. Kui aias on tasane murulapp, siis sobivad kõik niitjad, aga kui masinal on vaja mäkke ronida, siis tasub valida vastavate eeldustega robot.

Kolmandaks võiks mõelda navigeerimise keerukusele. Kui tegu on lihtsa nelinurkse murulapiga, mis nõuab kogu ulatuses niitmist, sobib pea iga robot. Kui aed on liigendatum ja seal on põõsasalud ning peenramaad, tuleks valida kas taibukam masin või selline masin, millele saab navigeerimist õpetada. Paljud tänapäevased robotid on ise piisavalt nutikad, et õigest kohast niita, aga enamasti on neilegi jäetud võimalus muuta masina seadeid, et niiduk tuleks keerulisematel aladel toime. Kõige väljakutseterohkemaks teeb aiad nende liigendatus, kus on erinevad aia osad, mis on omavahel ühendatud kitsaste ligipääsudega. Kallimatel ja suurema võimekusega masinatel on mitmeid lisafunktsioone, mis teevad need selliste aedade jaoks sobilikuks.

Robotniiduk peaks suutma niita iseseisvalt ja kõrvalise sekkumiseta, seega ei peaks olema ainsateks ostukriteeriumiteks hind ja maksimaalne niiduala. Eelnevalt võiks lugeda, kuidas on korraldatud järelhooldus, kui lihtne on masinat kodus omal käel paigaldada ning kui palju on robotil mõistust ja taiplikkust. Kui kõigile neile küsimustele on olemas sobilikud vastused, siis on võiduks nii aeg, raha kui siidpehme muruvaip.

Robotniiduki plussid ja miinused

PLUSSID

MIINUSED

rohkem vaba aega

madalad kulud

aitab muuta muru tihedaks ja pehmeks

väiksem ökoloogiline jalajälg

säästab enda, pereliikmete ja naabrite kõrvu

esmakordne paigaldamine nõuab aega ja pühendumist

suurem ühekordne investeering

kui aias on palju oksi, käbisid või koera väljaheiteid, tuleb arvestada sagedase terade vahetuse ja masina puhastamisega

väiksematesse aedadesse mõeldud masinad ei pruugi olla piisavalt võimekad, et mäest üles ronida või liigendatud aedades navigeerida

 

Artiklis kirjeldatud tooted:

robotniiduk
muruniiduk