Kuidas valida akupanka?

3112
Akupank

Telefoni või nutitahvli aku tikub tühjaks saama kõige ebasobivamal hetkel, näiteks pildistades või olulist infot otsides. Tänapäeva nutitelefonid ja teised nutiseadmed muutuvad järjest võimsamaks ja kulutavad rohkem akut. Probleemile on lihtsaks lahenduseks akupank, mis võimaldab tühjaks saanud akut kiiresti ja igal pool laadida.

Akupankade mahutavus

Akupankade peamine erinevus seisneb nende mahutavuses. Seetõttu tuleb endale esmalt selgeks teha, mida akupangaga laadima hakatakse ja kus seda kaasas kantakse. Suure mahutavusega akupank pakub küll enam jõudlust, aga on ka füüsiliselt kogukam. Turul on saadaval erineva mahutavusega akupankasid alates 2000 mAh-st ja lõpetades 30 000 mAh-ga.

Näiteks 2000 mAh akupangast piisab küll telefoni elluäratamiseks, kuid mitte täislaadimiseks. Tahvelarvuti laadimiseks peaks valima minimaalselt 6000 mAh mahutavusega akupanga. Kui valida 10 000 mAh akupanga, peaks sellest saama täis nii telefoni kui tahvli aku ja ilmselt jääb ressurssi ülegi. Kuna erinevatel seadmetel on erinevad mahutavused, siis võiks akupanga soetada konkreetsest telefonist või tahvlist lähtuvalt. Näiteks 7000 mAh akuga tahvelarvuti täislaadimiseks 6000 mAh akupangast ei piisa.

Akupankade väljundtugevus

Teine oluline asi, mida peaks ostu tehes jälgima, on voolu väljundtugevus. Turu popimatel toodetel on valikuteks 1A või 2A. Esimene on tunduvalt aeglasem laadija kui teine. Tahvelarvuti laadimine võtab nutitelefoniga võrreldes kuni 2 korda kauem aega, seega soovitatakse tahvli laadimiseks 2A või isegi suurema voolu väljundtugevusega akupanga poole vaadata.

Akupankade USB pesade arv

Veel üks tähelepanu vääriv aspekt on USB pesade arv. Kui akupangal on mitu pesa ja piisavalt mahutavust ning kiirust, saab sellega laadida mitut seadet korraga. Selline lahendus on eriti mugav näiteks reisil olles. Mitut seadet korraga laadides peab arvestama laadimisaja pikenemisega, sest voolu väljundtugevus jagatakse mitme seadme vahel. Samuti jagatakse enam-vähem ühtlaselt ära akupanga mahutavus.

Akupankade eluiga

Akupanga eluiga sõltub laadimiste arvust. Üldjuhul on pakendile kirjutatud, mitu laadimistsüklit akupank vastu peab. Kui infot pakendil pole, ei tasu seda akupanka osta. Kindlasti ei tasu soetada ka kasutatud akupanka, sest kunagi pole teada selle laadimiste arv ja nii on võimalik saada toode, mille eluiga saab kohe otsa.

Kõik akud tühjenevad ka lihtsalt seismisega, sama kehtib ka akupankade kohta. Üldjuhul on akupankadel olemas LED-indikaatorid, mis näitavad aku laetust. Seega tasub pärast pikka sahtlis hoidmist ja enne kotti panemist järele kontrollida, kui laetud akupank on.

Akupankade hind

Akupanga hind sõltub paljudest detailidest – ennekõike mahutavusest ja võimsusest, aga ka disainist, USB-pesade arvust ja lisavidinatest, näiteks on osadel akupankadel ka lamp, ekraan või muu lisafunktsioon.

Kui akupanga kriteeriumiks on vaid aku mahutavus, aitab sobivat toodet valida allolev tabel:

2000mAh 6000mAh 10000mAh
Telefon 0,5x 3x 4x
Tahvelarvuti 1,5x 2,5x

 

Artikliga seotud tooted:

nutitelefonid
akupank